ua en ru

Представник омбудсмена засвідчив наявність побоїв у Тимошенко, - Карпачова

Діючий омбудсмен Ніна Карпачова 24 квітня направила до Юлії Тимошенко свого представника Сергія Кудрука і отримала через нього підтвердження насильницьких дій відносно Тимошенко з боку правоохоронних органів. Про це Карпачова заявила на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я направила 24 квітня, тобто вчора, свого представника. Це Сергій Кудрук, який здійснив візит без попередження в Качановську колонію і в якій він безпосередньо зустрівся з пані Юлією Тимошенко. Були перевірені обставини представником омбудсмена України, вказані в її заяві щодо побиття співробітниками конвою під час її вивозу з колонії в лікарню 20 квітня. Як з'ясувалося під час спілкування з Юлією Тимошенко, вона зробила заяву ще 23 квітня. Написала заяву на ім'я прокурора Харківської області пана Тюріна, де виклала обставини такого насильницького конвоювання з колонії до медичної установи. В кінці цієї заяви вона звертається до прокурора (Харківської області) і указує: "Прошу забезпечити передачу моєї заяви захисникові Власенку сьогодні по телефону і невідкладно повідомити про цей факт уповноваженому з прав людини Карпачовій і запросити її до мене". Про це я дізналася тільки вчора, 24 квітня, фактично пізно ввечері, коли мій представник зустрівся з прокурором області паном Тюріним і попросив його хоч би передати документи щодо відмови в порушенні кримінальної справи і хоч би ознайомитися із заявою пані Тимошенко", - сказала Карпачова.

В ході прес-конференції вона продемонструвала написану рукою Тимошенко заяву зі скаргами на дії конвою.

Карпачова такде відзначила, що у присутності начальника Качанівської колонії Тимошенко дала згоду представникові омбудсмена України оглянути тілесні ушкодження, які є у неї на тілі, і "під час зовнішнього огляду представником омбудсмена України було встановлено наявність синяків на передпліччі, на ліктьовому суглобі правої руки, а також значного розміру синяк в правій паховій ділянці живота". Кудрук, у свою чергу, зазначив, що після зустрічі він попрямував до прокурора Харківської області, який прийняв рішення сьогодні вранці направити до Тимошенко експерта, щоб засвідчити побої.

За словами Карпачової, Тимошенко підтвердила свою заяву прокуророві Харківської області Тюріну і висловила своє обурення відсутністю реакції на дані обставини. Варто відзначити, що у зв'язку з вищевикладеним Карпачова вимагає від генерального прокурора України порушити кримінальну справу і усунути від виконання службових обов'язків всіх причетних до факту грубого поводження з Тимошенко під час її конвоювання з колонії. Від керівника Державної пенітенціарної служби України Карпачова вимагає терміново забезпечити всю належну медичну допомогу відповідно до рішення Європейського суду з прав людини і з висновками українських і незалежних іноземних лікарів.

Крім того, Карпачова нагадала, що на сьогоднішній день відповідно до закону про омбудсмена, вона є діючим уповноваженим, з прав людини до тих пір, поки обрана парламентом на цю посаду Валерія Лутковська не складе присягу.