ua en ru

Головування в Євросоюзі з 1 січня ц.р. переходить до Угорщини

З 1 січня 2011 р. новою державою-головою Євросоюзу вперше стала Угорщина, змінивши на цій посаді Бельгію, яка головувала з 1 липня 2010 р. Протягом наступних шести місяців Будапешту належить розвивати програму, запущену ще Іспанією з 1 січня 2010 р. і продовжену згодом бельгійцями.

Так, пріоритетними напрямками угорської політики на посаді голови ЄС стануть розширення повноважень економічного управління і координування, зміцнення фінансової дисципліни, створення наглядового механізму і постійного механізму для боротьби з кризами, повідомляється в матеріалах уряду Угорщини.

Також Будапешту належить працювати над зростанням європейської економіки і підвищенням рівня зайнятості відповідно до стратегії Європа 2020. Одночасно з цим, на порядку денному вже стоять питання енергетичної безпеки ЄС та захисту навколишнього середовища в регіоні. Зокрема, новому голові належить розробити єдину для ЄС енергетичну політику.

Водночас Бельгія, що йде з поста голови ЄС, чиїм гаслом була "сильна Європа з опорою на людину" позитивно дивиться на підсумки минулого півріччя. За словами Брюсселя, за 6 місяців 2010 р. вдалося досягти більше 50 угод, що "безумовно, є гарним результатом". Серед досягнень Бельгії як голови варто відзначити посилення механізмів фінансового регулювання європейської економіки, а також створення Європейського стабілізаційного механізму обсягом 750 млрд дол.

Разом з тим, за минулі півроку ЄС ще сильніше загруз в борговому кризі, ніж доставляв чимало занепокоєнь усій світовій спільноті. Однак Брюсселю вдалося підписати угоду про вільну торгівлю в Південною Кореєю, досягти домовленостей щодо вступу Росії до СОТ, а також створити Європейську службу зовнішньополітичної діяльності - унікальної організації, що являє собою аналог Міністерства закордонних справ всього Євросоюзу.

Поняття держави-голови позначає право прийняття рішень в Раді ЄС. Цим правом наділений уряд країни-голови, обраної на період 6 місяців за принципом ротації. Прем'єр-міністр країни-голови на шість місяців стає головою Ради ЄС. Варто також відзначити, що нинішня система шестимісячної ротації вже давно викликала нарікання через занадто короткого терміну. З 2007 р. система керівництва придбала форму "колективного потрійного президентства". Таким чином, на півтора року розробляється порядок з певних питань, вирішувати які належить трьом головам по черзі.