ua en ru

Голова ВСЮ: Спеціалізовані суди першої ланки погіршать рівень правосуддя в Україні.

Створення цивільних, кримінальних, адміністративних і господарських судів першої ланки є вкрай невдалою ідеєю, яка може погіршити рівень правосуддя в Україні, заявив в статті для «Дзеркала тижня» голова Вищої ради юстиції України Володимир Колесніченко.

«Знову звучать пропозиції створити суди чотирьох видів юрисдикції (цивільної, кримінальної, адміністративної і господарської) з першої ланки. Цього робити не можна, щоб не погіршити рівень правосуддя», - переконаний голова ВСЮ.

Головні сумніви у В.Колесніченко викликають організаційні можливості українських районних судів. «Як це буде реалізовано на рівні суду першої ланки - в середньостатистичному районному суді, в якому найчастіше працюють три судді? Як він вирішуватиме питання господарської або адміністративної юрисдикції?», - висловив сумніви голова ВСЮ.

При цьому він підкреслив, що і зараз головні проблеми у суддів викликають справи, пов'язані з господарською юрисдикцією. «Зараз більшість скарг, що поступають у Вищу раду юстиції, стосуються порушень при розгляді справ про захист корпоративних прав і прав власності», - констатував він.