ua en ru

Голова правління "УкрСиббанку": вирішення конфлікту з корпорацією АІС вплине на банківську систему України

Правове рішення конфлікту між "УкрСиббанком" і власниками корпорації АІС нардепами Дмитром Святашем і Василем Поляковим є принципово важливим для всієї вітчизняної банківської системи та інвестиційної привабливості України в цілому. Таку думку висловив Сергій Панов, заступник голови правління "УкрСиббанку" , коментуючи відкрите звернення голови наглядової ради "Укрсиббанку" Жан -Поля Сабі Президенту Віктору Януковичу, що містить прохання сприяти поверненню боргу на суму $100 млн власниками корпорації "АІС" Дмитром Святашем і Василем Поляковим.

"Ми б хотіли, щоб приклад з групою АІС став хорошим приводом зміцнення довіри до судової та правоохоронної системі України. Це питання не тільки одного "​​УкрСиббанку". Це питання всієї банківської системи, це питання справедливості правосуддя, це питання інвестиційної привабливості України, а відповідно це вже питання державного значення. Тому представник BNPParibas, голова Наглядової Ради "УкрСиббанку" Жан -Поль Сабі і звернувся з відкритим листом до Президента України щодо ситуації, що склалася", - заявив Панов.

Як повідомлялося раніше, в період 2007-2009 рр.. банк видав декілька кредитів під особисті поруки Святаша і Полякова, фактичних власників корпорації "АІС", керуючих її поточною діяльністю, що нині є депутатами Верховної Ради від фракції Партії регіонів.

Практично п'ять років кредитор веде боротьбу з недобросовісними позичальниками. За словами представників "УкрСиббанку", останні замість того, щоб виконувати умови кредитних договорів, протягом усього цього часу здійснюють дії, які юристи банку кваліфікують як злісне ухилення від виконання зобов'язань. У тому числі позичальники, на думку кредитора, чинять тиск на українську Феміду. Про упередженість судів говорять численні переноси дат судових та інших розглядів без попередження юристів, безпідставне відхилення клопотань останніх, інші процесуальні порушення і призначення судового засідання напередодні Різдва 6 січня.

До речі, на засіданні 6 січня, за даними Укрсиббанку, суддя Апеляційного суду Києва Анна Крижанівська підтвердила можливість використання шахрайських схем і фактично дозволила Святашу і Полякову не виплачувати банку борг в розмірі $100 млн.

"Те, що роблять наші боржники, щоб не платити за своїми зобов'язаннями, є неприпустимим. Як можна фінансувати економіку країни, коли є такі кричущі факти, як незаконний продаж застави, відведення підприємств-боржників у банкрутство? Як можна говорити про захист прав, коли суди виносять рішення, навіть не ознайомившись з матеріалами справи, враховуючи тільки "думку" іншої сторони?

Ми повинні змінити цю ситуацію. Якщо такі прецеденти будуть тиражуватися далі, то це точно не стимулюватиме розвиток кредитування, що так необхідно зараз для економіки країни", - вважає Сергій Панов.

У своїй боротьбі за повернення коштів "УкрСиббанк" готовий оскаржувати рішення Апеляційного суду і добиватися справедливого та об'єктивного розгляду справи. "Ми ведемо роботу з повернення незаконно проданої нерухомості, яка знаходиться в заставі банку, ми активно протидіємо ліквідації боржників у процедурі банкрутства, розуміючи, що ці процедури мають своєю метою тільки одне - не повертати банку, тобто залишити у себе, взяті в борг кошти" , - зазначив Сергій Панов, підкреслюючи, що стягнення коштів з поручителів є тільки частиною стратегії "УкрСиббанку". "На даний момент у нас є рішення судів про визнання договорів поруки припиненими у зв'язку з тим, що збільшена відповідальність поручителів без їх згоди. На жаль, на нашу думку, ці суди допустили помилку, не вивчивши уважно договору з банком і матеріали справи. Насправді ніякого збільшення відповідальності без згоди поручителів не було. Підтвердження цьому були представлені суду і знаходяться в матеріалах справи. Ймовірно, суд не встиг їх вивчити, оскільки дуже поспішав з прийняттям рішення. Сподіваюся, вищі судові інстанції виправлять це непорозуміння" , - сказав Панов.
Як повідомлялося раніше, міжнародна фінансова група BNP Paribas вимагає від української влади змусити власників корпорації АІС, нардепів Святаша і Полякова повернути борг в $ 100 млн УкрСиббанку. Відповідний лист за підписом голови наглядової ради банку Жан -Поля Сабі розміщено на офіційному сайті даної фінустанови.