ua en ru

Голова ПАРЄ просить Порошенка і Турчинова розібратися з ситуацією навколо заборони КПУ

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер звернулася до Президента України Петра Порошенка і спікера Верховної Ради Олександра Турчинова з проханням розібратися з ситуацією навколо заборони КПУ. Про це йдеться в офіційному зверненні Анн Брассер на ім'я Президента України.

Брассер зазначила, що повністю підтримує позицію Президента України, висловлену під час засідання Парламентської асамблеї у червні 2014 року про те, що саме виборці на вільних і чесних демократичних виборах повинні приймати рішення про політичне майбутнє політичних партій.

"В даному контексті, я хотіла б проінформувати Вас про те, що після рішення Верховної Ради, прийнятого минулого тижня, про зміни правил формування політичних груп у парламенті, я попросила спікера Верховної Ради, пана Олександра Турчинова, надати мені додаткову інформацію про наслідки цього рішення, а також про становище депутатів Верховної Ради, які є членами Комуністичної партії. - йдеться в документі. - Більш того, настільки важливі зміни у правилах процедури, безпосередньо зачіпають права і можливості членів парламенту брати участь у парламентських дебатах, застосовуються виключно до майбутніх законодавчим органам для забезпечення всебічних політичних дебатів серед всіх політичних сил, присутніх у парламенті".

При цьому голова Парламентської асамблеї Ради Європи написала, що уважно стежить за судовими розглядами в Київському районному адміністративному суді, що стосуються вимоги про заборону Комуністичної партії України.

"Наскільки Вам відомо, Європейський суд з прав людини розробив правозастосовну практику, що стосується заборони політичних партій. Отже, я сподіваюся, що судові розгляди, що мають місце в даний час, візьмуть до уваги специфічні вимоги, встановлені Страсбурзьким судом, про можливості заборони політичних партій. Рада Європи готова надати компетентним органам Вашої країни будь-яку необхідну експертну підтримку", - резюмувала вона.

Варто зазначити, що у зверненні до спікера парламенту Олександра Турчинова, Анн Брассер зазначила, що рішення про заборону фракції комуністів надміру підігріло і без того напружену політичну ситуацію.

Голова ПАРЄ просить Порошенка і Турчинова розібратися з ситуацією навколо заборони КПУ\

Голова ПАРЄ просить Порошенка і Турчинова розібратися з ситуацією навколо заборони КПУ