ua en ru

Голова наглядової ради “УкрСиббанку” попросив Президента України втрутитись у тяжбу банка з “АІС”

Голова наглядової ради «УкрСиббанку» Жан-Поль Сабе звернувся з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, в якому попросив очільника держави втрутитись в конфлікт між «УкрСиббанком» та автокорпорацією «АІС» для відновлення справедливості. Відповідний лист оприлюднено на офіційному сайті «УкрСиббанку». Копії листа також надіслані послу Франції в Україні Алену Ремі, голові представництва ЄБРР в Україні Шевкі Акушеру та послу ЄС в Україні Яну Томбінському.

«Міжнародна фінансова група BNP Paribas в особі ПАТ «УкрСиббанк» виражає Вам свою глибоку повагу і змушена звернутися з проханням про захист своїх прав як добросовісного стратегічного інвестора банківської системи, який підтримує кредитними ресурсами українську економіку. Європейський Банк Реконструкції і Розвитку, найбільший фінансовий інвестор України, володіє 15% акцій ПАТ «УкрСиббанк». Враховуючи велику увагу, яку Ви традиційно надаєте інвестиційному клімату в країні, ми сподіваємось, що Ви розглянете кричущу ситуацію, яка склалася у ділових відносинах ПАТ «УкрСиббанк» як кредитора і фактичних власників корпорації АІС Дмитра Святаша і Василя Полякова як недобросовісних позичальників, які протягом майже 5 років ухиляються від повернення боргу на загальну суму 100 млн дол.», - сказано в листі.

«Відповідні кредити були видані нашим банком в 2007-2009 рр під особисту поруку панів Святаша і Полякова, які є фактичними власниками корпорації АІС та керують її поточною діяльністю, зараз вони є народними депутатами України. Проте, замість того, щоб виконувати умови кредитних договорів, позичальники увесь цей час здійснюють діяльність, яку юристи кваліфікують як злісне ухилення від виконання зобов'язань. Зокрема, вони зумисне почали процедуру банкрутства компаній-боржників, виводячи передані нашому банку під заставу активи через офшорні структури на нові компанії. В даний час Святаш і Поляков на базі новостворених компаній, які формально не мають заборгованості перед ПАТ «УкрСиббанк» і обіг яких щорічно декларується у розмірі 800 млн дол.., продовжують займатися підприємницькою діяльністю, використовуючи корпоративний бренд АІС», - наголошується в листі.

«Дмитро Святаш і Василь Поляков продовжують здійснювати спроби ухилитися від виконання своїх боргових зобов'язань, дискредитуючи систему державної влади України, представниками якої вони є. Численні переноси дат судових та інших розглядів без попередження юристів банку, безпідставне відхилення клопотань останніх, інші процесуальні порушення, і, нарешті, призначення судового засідання у святий для всіх православних християн переддень Різдва Христового 6 грудня - ось неповний список підтверджень того, що судові рішення приймаються упереджено, на користь недобросовісних позичальників», - наголошується у зверненні.

«Апофеозом несправедливості по відношенню до ПАТ «УкрСиббанк» стало рішення Апеляційного суду м. Києва, прийнятого на тому ж засіданні 6 грудня, на якому суддя Анна Крижановська підтвердила можливість використання шахрайських схем і фактично дозволила панам Святашу і Полякову не виплачувати банку 100 млн дол. І, на жаль, простежуючи тенденцію прийняття судових вердиктів, у нас немає певності, що нашу касаційну скаргу на це рішення розглянуть неупереджено і чесно. Саме тому, пане Президент, ми звертаємось до Вас, як до гаранта дотримання законності в країні з проханням втрутитись в ситуацію і допомогти відновити справедливість», - сказано у зверненні.

«Ми сподіваємось на Вашу підтримку і допомогу в справі практичного підтвердження дотримання Українською Державою принципів верховенства права. І переконані, що готовність Президента України, Уряду і вищих судових інституцій виступити на захист прав банківських установ позитивно відобразиться на міжнародному іміджі України і системи її державної влади. Крім того, це послужить справі укріплення довіри до судової правоохоронної системи країни, яка продемонструє свою незалежність, здатність приймати справедливі рішення не дивлячись на політичну приналежність сторін», - резюмується в листі голови наглядової ради «УкрСиббанку» на ім`я Президента України.