ua en ru

Голова Єврогрупи підтримує можливе стимулювання економіки Євросоюзу

Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер підтримує можливе стимулювання економіки Євросоюзу. Про це він повідомив після зустрічі 17 міністрів фінансів країн єврозони в Брюсселі, передає Reuters.

"Між одночасною фіскальною консолідацією і стимулюванням економіки немає ніяких суперечностей. Навпаки, вони підтримують і укріплюють один одного. Нам необхідно і те, і інше. Ми прийшли до згоди в тому, що заходи зі скорочення державних витрат не повинні заважати зростанню економіки", - сказав Юнкер. За його словами, пріоритет повинні отримувати інвестиції в довгострокові проекти, які стимулюватимуть економічне зростання, а ефективність вкладень повинна оцінюватися кожні декілька років. "Ми повернемося до обговорення цієї теми на наступній зустрічі 21 червня", - додав глава Єврогрупи.

Інвестори чекають, що до стимулювання економічного зростання може приступити Європейський центральний банк (ЄЦБ). У грудні 2011 р. і лютому 2012 р. він видав банкам та іншим фінансовим організаціям пільгові трирічні кредити загальним обсягом 1 трлн євро. Керівництво ЄЦБ раніше неодноразово підкреслювало, що банк безпосередньо більше не втручатиметься в економіку.

Відзначимо, що європейські політики почали частішим обговорювати стимулювання економіки після перемоги на президентських виборах у Франції соціаліста Франсуа Олланда. Однією з його передвиборних обіцянок була переорієнтація економічної політики з скорочення витрат держбюджету на стимулювання зростання економіки.

Нагадаємо, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле не виключив, що очолить Єврогрупу.