ua en ru

Пропозиції по скороченню парникових викидів загрожують інвестиційному клімату, - ФРУ 

Пропозиції по скороченню парникових викидів загрожують інвестиційному клімату, - ФРУ  Фото: пропозиції Міндовкілля по скороченню парникових викидів загрожують інвестиційному клімату (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Проект розпорядження Міндовкілля "Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди", яким затверджується скорочення викидів парникових газів на 65% у 2030 році від рівня 1990 року, несе численні ризики для економіки України. Зокрема, загрожує інвестиційному клімату, а також може призвести до закриття українських промислових підприємств.

Про це йдеться у відкритому листі Федерації роботодавців України (ФРУ) до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра економіки Ігоря Петрашка.

Як сказано у листі, проектом розпорядження від Міндовкілля пропонується затвердити Другий національно-визначений внесок (далі - НВВ) України до Паризької угоди, який передбачає скорочення викидів парникових газів на 65% у 2030 році від рівня 1990 року.

Згідно з першим НВВ, поточна ціль України - скорочення викидів парникових газів на 40%. Тобто, Міндовкілля пропонує збільшити цю цифру на 25 відсоткових пунктів.

"Такі пропозиції Міндовкілля несуть надзвичайно велику загрозу як для інвестиційного середовища, так і для діючих промислових підприємств України, які можуть опинитися під загрозою закриття", - застерігають у ФРУ.

Так, згідно з представленими раніше сценаріями моделювання, для скорочення викидів парникових газів необхідно вкласти у 2020-2030-х роках мінімум 300 мільярдів євро (в залежності від сценарію).

"Попри такі суттєві розміри необхідних інвестицій, у запропонованому проєкті майже повністю відсутні конкретні механізми та джерела фінансування заходів в рамках досягнення кліматичних цілей України", - підкреслюють у ФРУ.

Тому у Федерації закликали прем’єра та міністра економіки не допустити погодження та прийняття розпорядження Кабінету міністрів "Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди" у запропонованій Міндовкілля редакції.

"Цей проект необхідно відправити на доопрацювання із залученням представників Федерації роботодавців України, а також інших представників громадських об’єднань та професійних асоціацій", - резюмують у ФРУ.