ua en ru

Правозахисники звернулися до РФ через критичний стан затриманого кримського татарина

Правозахисники звернулися до РФ через критичний стан затриманого кримського татарина Фото: Таміла Ташева, правозахисник, координатор ініціативи "КримSOS" (Віталій Носач, РБК-Україна)

На даний момент він перебуває в медикаментозному сні

Правозахисники України опублікували звернення до уряду Російської Федерації з приводу критичного стану здоров'я кримського татарина Бекіра Дегерменджі, затриманого у листопаді в анексованому РФ Криму. Про це йдеться у заяві правозахисної організації "КримSOS".

"Бекір Дегерменджі має 3 групу інвалідності і страждає від бронхіальної астми. В даний час стан Дегерменджі вкрай важкий, у нього набряк легень і серцева недостатність. На даний момент він перебуває в медикаментозному сні на штучній вентиляції легень", - йдеться у зверненні.

В палату до 57-річного чоловіка не пускають ні дружину, ні адвоката.

Правозахисники вимагають від уряду РФ надати Бекіру Дегерменджі кваліфіковану медичну допомогу і негайно змінити запобіжний захід щодо нього на більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Раніше повідомлялося, що стан чоловіка в останні дні погіршився, проте йому відмовляли у наданні медичної допомоги. На суді він був у кисневій масці.

Нагадаємо, вчора, 14 грудня, з СІЗО Бекір Дегерменджі потрапив в реанімацію. Його затримали 23 листопада під час обшуків. Також були затримані активісти національного руху Асан Чапух і Кязім Аметов і інші.

Того дня після затримання окупантами померла активіст кримськотатарського руху Веджіє Кашка.

Згодом Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила справу за фактами обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху.