ua en ru

Правозахисники звинуватили Туреччину у використанні проти тортур ув'язнених

Правозахисники звинуватили Туреччину у використанні проти тортур ув'язнених Фото: правозахисники розповідають про 13 випадках порушень прав людини у турецьких в'язницях

HRW закликає Анкару розслідувати порушення прав людини у в'язницях

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила владу Туреччини в застосуванні тортур по відношенню до ув'язнених і обмеженні їхніх прав у в'язницях. Про це правозахисники стверджують в опублікованій доповіді.

У документі наголошується, що масові порушення прав людини були зафіксовані після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016.

Правозахисники розповідають про 13 випадків імовірних порушень прав людини у турецьких в'язницях, включаючи тортури, побиття, сексуальне насильство.

В одному з описаних випадків родичі ув'язненого розповіли про загрози поліцейських.

"Через те, що в країні надзвичайний стан, нікого не буде хвилювати, якщо я тебе вб'ю. Я скажу, що застрелив тебе при спробі втечі", - нібито погрожував правоохоронець.

В іншому випадку адвокат арештованого повідомив, що його клієнтові погрожували зґвалтуванням за допомогою палиці.

У Туреччині ввели режим надзвичайної ситуації положення, що дозволяє затримувати будь-якого громадянина на 30 днів без судового ордера. Правозахисники закликали скасувати режим НС і розслідувати випадки тортур у місцевих тюрмах.

"Скасувавши закони, що захищають від тортур, турецький уряд видало карт-бланш силовикам, вони можуть тепер катувати ув'язнених, як їм заманеться", - заявив директор відділення Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії Х'ю Вільямсон.

За словами одного з авторів доповіді Ендрю Гарднера, жертви бояться говорити про тортури і погрози, а адвокати не наважуються захищати ув'язнених.

Нагадаємо, 24 жовтня Human Rights Watch підписала петицію з вимогою не допустити обрання Росії до складу Ради ООН з прав людини.