ua en ru

Правозахисники наполягають на визнання русинів національною меншиною

Правозахисники наполягають на визнання русинів національною меншиною

На думку членів моніторингової групи щодо прав національних меншин, які проживають в Закарпатській області, русини, в силу очевидних етнічних особливостей, повинні бути визнані на рівні держави національною меншиною, а їх права на національно-культурну автономію задоволені місцевими органами державної влади в повному обсязі, як це визначено національним законодавством України. Про це йдеться у відповідній дослідній доповіді моніторингової групи.

Згідно з дослідженням правозахисників, представники русинів та інших народностей піддаються в Україні дискримінації на етно-культурному ґрунті.

При проведенні дослідження групою, сформованою делегатами правозахисних організацій практично всіх регіонів України, представниками міжнаціональних об'єднань і журналістами, було опитано більше 300 русинських сімей в Ужгородському, Мукачівському, Виноградському, Тячівському, Берговському, Рахівському та Хустівському районах Закарпатської області. Доповідь про порушення прав русинів буде спрямована Верховному комісару ООН з прав людини, депататам Європарламенту і Верховному комісару ОБСЄ у справах національних меншин.

Згідно останнього перепису населення, в Закарпатській області проживає понад 10 тисяч представників цієї національності, при цьому, згідно з дослідженнями, близько 800 тисяч жителів області мають русинське походження.

Відзначається, що представники русинської громади неодноразово закликали владу України визнати їх національною меншиною, а також ввести національність "русин" в офіційний перелік національностей України і припинити практику негласного переслідування прихильників русинського руху, які працюють в державних структурах.

Більше того, у 2006 році визнати русинів національною меншиною Україні рекомендував Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації. Останнє звернення, адресоване Президенту України Петру Порошенку і депутатам Верховної Ради, із закликом виконати резолюцію профільного комітету ООН, і підписану 10 тисячами представниками цієї народності, було відправлено в березні цього року, але, зазначають правозахисники залишилося без відповіді.

"Приводом до роботи групи стала серія матеріалів в різних ЗМІ про спроби представників національних меншин Закарпаття організувати діалог з владою України. В тому числі, в ЗМІ повідомлялося про що відбулася 2 березня передачі понад 10 тисяч підписів мешканців Закарпатської області за визнання русинів національною меншиною і повернення до діалогу про широкої автономії Закарпаття у складі України офіційному Києву. Крім того, на серії круглих столів, які пройшли в різних містах Закарпаття протягом січня і лютого 2015 року, були підняті питання про роль національних меншин в будівництві нової України, збереження культури народів і міжнаціонального діалогу в країні на тлі загострення націоналістичних тенденцій", - розповів прес-секретар Всеукраїнської правозахисної групи Ігор Новосадюк.

Керівник "Рада національних меншин" Млада Вайсберг заявила: "Як нам здається - і це відображено в доповіді - національні меншини Закарпаття і в особливості "русини" зазнають дискримінації на етнічному ґрунті. Тим самим влада країни порушують норми Загальної декларації прав людини та інших документів, які були прийняті на міжнародному або національному рівнях. Мабуть, Україна не визнає русинів національною меншиною виключно з корисливих мотивів. В іншому випадку їх необхідно забезпечити всім комплексом прав, які відображені в законодавстві країни, а це: право на національно-культурну автономію, користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах, створення національних культурних і навчальних закладів, представництво при органах державної влади. Ми закликаємо ОБСЄ і ООН направити в регіон спостерігачів для моніторингу ситуації з правами нацменьшинст і підняти питання про порушення на пленарному засіданні Європарламенту".

Правозахисники відзначають, що русини визнані національною меншиною у Польщі, Словаччині, Чехії, Сербії, Хорватії та Росії.