ua en ru

Правовий комітет не зможе запропонувати механізми для голосування за ЦВК, - нардеп

Правовий комітет не зможе запропонувати механізми для голосування за ЦВК, - нардеп Фото: Леонід Ємець (УНІАН)

Якщо за членів ЦВК відбудеться рейтингове голосування, то рішення ВР зможуть оскаржити у суді

Комітет з питань правової політики не планує розробляти необхідні механізми для голосування за оновлений склад Центральної виборчої комісії (ЦВК). Про це у коментарі РБК-Україна повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

"Такі механізми не можна розробити на комітеті. Механізмів немає. Взагалі відсутні досконало юридичні процедури проголосувати за 14 членів при 13 вакансіях. Є визначена законом процедура. Відкриваєте статтю закону "Про регламент ВРУ". Вона присвячена процедурі обрання членів ЦВК. Рейтингове голосування не передбачене законом, це буде порушенням закону", - заявив Ємець.

Він наголосив, що якщо голосування за членів ЦВК відбудеться за рейтинговим голосуванням, то рішення парламенту зможуть оскаржити у суді. Окрім того, обрання за рейтинговим голосуванням може стати аргументом для визнання недійсним результатів голосування.

"Якщо голосуватимуть за алфавітом, то чому не по зросту, чому не по віку? Проблема в чому. У нас є 14 кандидатів, які пройшли всі процедури і комітет. Парламент або голосує за всі 14, або парламент зупиняється на якійсь кандидатурі. У такому випадку за 14 кандидата не голосують. Питання, чому саме ця особа стане такою, за яку не відбудеться голосування. Це буде однозначно прийнято судом як порушення. Це підстава для звернення до суду. Тому я бачу ризики того, що ми залишимось без ЦВК", - додав він.

Нагадаємо, голови фракцій Верховної ради до четверга повинні запропонувати механізм по голосуванню за новий склад ЦВК, підкреслив спікер ВР Андрій Парубій.