ua en ru

Праворадикальні сили можуть перешкодити демократичному розвитку України, - депутати Кнесету

Праві радикали, котрі розпалюють ксенофобію та антисемітизм, можуть зробити негативний вплив на розвиток вільної України. Так прокоментували депутати Кнесету презентовану днями в Тель-Авіві брошуру "Правий екстремізм в Україні: феномен "Свободи" члена генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу В'ячеслава Ліхачова.

"Щиро бажаю Україні продовжувати розвиток демократії і свободи, - підкреслив голова комісії Кнесету з держконтролю Амнон Коен (фракція партії "ШАС"). - Однак викликає побоювання поява праворадикальних сил, ксенофобські та антисемітські висловлювання яких, безсумнівно, можуть перешкодити розвитку вільної і демократичної України".

"Занепокоєння викликає поява висловлювань праворадикальних сил", - відзначив і голова парламентської групи Кнесету зі зв'язків з Україною Роберт Ілатов (фракція "Лікуд - Наш дім - Ізраїль"). - Такі настрої, безсумнівно, можуть зробити негативний вплив на розвиток вільної України".

У ході Круглого столу "Антисемітизм і зростання популярності націонал-радикалів в Україні: чи є загроза єврейській громаді?", на якому була презентована брошура, В'ячеслав Ліхачов зазначив: прогнози, що "Свобода" як парламентська партія буде еволюціонувати у бік поміркованості, не виправдалися, у той час як у Європі аналогічні їй праворадикали опинилися в політичній ізоляції.

Директор Інституту Східної Європи та країн СНД Олександр Цинкер нагадав учасникам Круглого столу, яке здивування викликало ще напередодні виборів заяву партії "Батьківщина" про те, що в разі перемоги ця партія складе коаліцію зі "Свободою".