ua en ru

Правоохоронці затримали підозрюваних у замаху на експерта з розслідування катастрофи МН-17

Правоохоронці затримали підозрюваних у замаху на експерта з розслідування катастрофи МН-17 Фото: Анатолій Матіос

Замах на Олександра Рувіна було скоєно перед його доповіддю по авіакатастрофі

Правоохоронними органами затримано, осіб, які вчинили замах на головного експерта з розслідування катастрофи малазійського Boeing МН-17. Про це журналістам повідомив заступник генерального прокурора України, головний військовий прокурор Анатолій Матіос у понеділок, 11 квітня, під час брифінгу.

"Слідчі ГСУ карного розшуку Національної поліції, окрема група Служби безпеки України сьогодні провели на території кількох міст слідчі дії, обшуки, в результаті яких затриманий безпосередній виконавець, який підозрюється у скоєнні замаху на умисне вбивство директора Науково-дослідного інституту судових експертиз Рувіна Олександра Григоровича", - повідомив Матіос.


"У цей же день проходять обшуки і у інших людей, які мають відношення до вчинення цього замаху. Всі особи встановлено", - додав він.

Також, за його словами, за результатами обшуків у підозрюваних вилучено три одиниці стрілецької зброї, гранати РГД-5, патрони, в тому числі з маркуванням ТПЗ - Тульського патронного заводу.

"Здобуті докази свідчать про те, що вчинений злочин виконано особами з метою усунення від проведення експертного дослідження групи експертів від України", - сказав він.

"Замах на вбивство виконано кримінальними елементами зі складу ОЗУ зі зв'язками в кримінальному середовищі. Також в ОЗГ входили вихідці з Криму та Донецького регіону і мали тісні зв'язки з російським кримінальним світом. За однією з версій слідства, згідно з отриманими даними, виходячи з неодноразових закордонних дзвінків, саме з-за кордону було отримано замовлення на замах на вбивство експерта", - повідомив Матіос.

Матіос повідомив, що головний експерт, отримавши три кульові поранення більш ніж на півроку був відсторонений від проведення експертизи. Після повернення в Україну, було повторно скоєно замах.

Зазначимо, що замах на Олександра Рувіна було скоєно перед його доповіддю по авіакатастрофі малазійського Boeing МН-17 в Гаазі.

Нагадаємо, літаків Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував плановий рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи 17 липня 2014 р. в Донецькій області України в районі села Грабово.

На борту перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Ця авіакатастрофа за кількістю загиблих стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 р. і увійшла в десятку найбільших за всю історію.