ua en ru

У Сумах викрили "реабілітаційні центри", де катували наркозалежних

У Сумах викрили "реабілітаційні центри", де катували наркозалежних Фото: у Сумах катували наркоманів і алкоголіків (РБК-Україна)

Потерпілих утримували у "центрах" проти їх волі

Прокуратура міста Суми виявила два "реабіталіційні центри", де катували наркозалежних. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Слідством встановлено, що потерпілі незаконно, а деякі проти власної волі, утримувалися групою осіб у створених ними фальшивих реабілітаційних центрах.

altaltalt

Фото: у Сумах знущалися над наркоманами та алкоголіками

За перебування в такому закладі організатори отримували від "пацієнтів" або їх родичів від 5 до 10 тис гривень щомісяця.

Правоохоронці провели 13 обшуків за місцем проживання кураторів і персоналу у двох центрах, розташованих у приватних будинках на околиці міста.

У ході обшуків було встановлено, що в одному будинку нібито проходили курс реабілітації від наркотичної та алкогольної залежності 17 чоловік, в іншому - 14. Під час обшуків виявлено та вилучено грошові кошти, документи, препарати, заборонені у вільному обігу, тощо.

Слідство встановлює всі обставини справи, а також збирає докази застосування до потерпілим фізичного та психологічного насильства.

Дії куратора лжецентров кваліфікуються ч. 2 ст. 127 (катування) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) КПКУ.

Санкція статті 127 предусматривае позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Нагадаємо, наприкінці червня в Харківській області прокуратура викрила секту, де утримували наркозалежних.