ua en ru

Уряд планує завершити повну капіталізацію банків не пізніше кінця квітня 2010 р., - проект листа уряду України до МВФ.

Уряд планує завершити повну капіталізацію банків не пізніше кінця квітня 2010 р. Про це йдеться в проекті листа уряду України до директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домініка Строс-Кана. Копія проекту листа є в розпорядженні РБК-Україна.

Уряд планує, що банки завершать діагностичне обстеження (розширений аудит) до кінця квітня і подадуть плани з рекапіталізації для затвердження НБУ до кінця липня. Уряд очікує, що приватні акціонери завершать надання обіцяних обсягів капіталу не пізніше, ніж наприкінці року, або до банків буде застосовано інтервенції і, за необхідності, їх буде рекапіталізовано, або в інший спосіб вирішено їхні проблеми за участі уряду відповідно до стратегії реструктуризації, узгодженої з МВФ та Світовим банком. Також для двох системних банків, які отримали подовження кінцевих термінів щодо збільшення свого капіталу після рекомендацій розширеного аудиту, уряд вимагатиме гарантійного листа від акціонерів про надання необхідного обсягу капіталу до кінця липня.

Уряд підтримає рішення приватного сектору щодо банку "Надра" за умови, що буде досягнуто домовленості з відповідним інвестором до кінця травня, повний обсяг необхідної рекапіталізації буде надано до кінця червня та не буде потреби у прямій чи опосередкованій фінансовій підтримці з боку держави чи НБУ (окрім заходів щодо покриття гарантованих депозитів), включаючи не-подовження реабілітаційних позик. У разі невиконання цих вимог уряд збирається негайно ліквідувати банк.

При проведені рекапіталізаційної програми уряд уникатиме небажаної монетарної експансії і захищатиме фінансову позицію НБУ. За умов послаблення системної кризи уряд закриє рекапіталізаційне «вікно» для банків до кінця 2010 р.