ua en ru

Уряд Німеччини заднім числом підвищив собі зарплатню.

Незважаючи на режим жорсткої економії через кризу та скорочення податкових надходжень до скарбниці, уряд Німеччини підвищив собі зарплатню. Як повідомляють німецькі ЗМІ, відповідне рішення було ухвалено непублічно ще 3 травня.

Як пишуть ЗМІ, діями уряду були здивовані навіть депутати бундестагу від правлячих партій. Що ж до опозиції, то вона обурена до нестями.

Згідно документу, схваленого у відомстві федерального канцлера, зарплатню чиновникам, зокрема канцлерові, міністрам і статс-секретарям, буде підвищено в три етапи. За підрахунками Німецького союзу платників податків, від 1 серпня 2011 р. федеральний канцлер отримуватиме 16 тис. 167 євро 28 центів на місяць, тобто на 334,5 євро на місяць більше, ніж зараз. На міністрів чекає щомісячна надбавка по 272 євро 69 центів. Їхні місячні оклади дорівнюватимуть майже 13 тис. 132 євро. Перше підвищення зарплатні буде проведено заднім числом - від 1 січня 2010 р. Загальний обсяг надбавки складе 2,3%, передає Deutsche Welle.

Видання відзначають, що це - перше підвищення зарплатні членів федерального уряду від 2002 р. Тоді свої оклади вирішили підвищити члени "червоно-зеленого" уряду на чолі з канцлером Герхардом Шредером. Проте раніше міністри завжди відмовлялися від підвищення зарплатень, посилаючись на те, що не можна всюди економити, а власні оклади тим часом підвищувати.

Напередодні, перед початком саміту глав держав і урядів країн єврозони, канцлер ФРН Ангела Меркель висловилася за посилення бюджетних норм ЄС. За словами канцлера, стабілізація євро неможлива без посилення контролю над фінансовими ринками та зусиль усіх країн зони євро з консолідації своїх бюджетів. "Економити слід не тільки грекам", - заявила вона.