ua en ru

Уряд Японії виділив провідним банкам 43 млрд дол. для стимулювання зарубіжних угод M&A

Японський уряд вирішив скористатися високим курсом ієни і стимулювати злиття місцевих компаній з іноземними. На ці цілі він виділив трьом провідним банкам країни - Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui і Mizuho - 43 млрд дол.

Банк міжнародного співробітництва за дорученням уряду Японії надав Mitsubishi UFJ кредит у розмірі 15 млрд дол. Два інших провідних банки, Sumitomo Mitsui і Mizuho, отримали по 14 млрд дол. Ці кредити є частиною урядової програми, оголошеної ще в серпні. План кабінету передбачає виділення 100 млрд дол. з валютних резервів для стимулювання експортерів і зарубіжних угод M&A. Таким чином уряд розраховує використовувати високий курс ієни, який збільшився за півроку на 11% стосовно долара.

Втім, аналітики вважають, що японські компанії змогли б цілком самостійно фінансувати можливі операції з зарубіжними фірмами.

Згідно з даними Dealogic, з початку року японські компанії оголосили про злиття і поглинання за кордоном на 52,5 млрд дол. - рекордна сума за три роки. Їм не перешкодило навіть погіршення економічної ситуації в країні через березневу природну катастрофу. За весь минулий рік обсяг угод M&A склав 34,3 млрд дол.

Як і до кризи, найбільший інтерес для японських компаній представляє галузь медицини та фармацевтики. Тут відбулася найбільша угода цього року, що завершився 3 жовтня, - купівля фармацевтичним гігантом Takeda швейцарської Nycomed за 14 млрд дол. Завдяки цьому придбанню японський концерн зміцнить свої позиції на європейському ринку.

Як і раніше великий інтерес японські компанії проявляють і до американських конкурентів. За даними Dealogic, США займають в цьому році друге місце після Швейцарії в планах з поглинанням, що представляються японськими компаніями. У квітні цього року японська Terumo завершила угоду з придбання за 2,6 млрд дол. американського виробника медичного обладнання CaridianBCT. Наприкінці минулого року виробник ігор DeNA оголосив про покупку за 400 млн дол. американської ngmoco, розробника соціальних ігор для пристроїв iPhone, iPad і iPod.