ua en ru

Уряд Японії повним складом пішов у відставку на вимогу прем'єр-міністра

Уряд Японії повним складом пішов у відставку на вимогу прем'єр-міністра Йосіхіко Ноди, який має намір сформувати новий Кабінет міністрів, передає Associated Press. Шляхом перестановок в уряді Нода планує заручитися підтримкою опозиції при прийнятті закону про підвищення податків.

Процедура відставки носить здебільшого церемоніальний характер, оскільки, як стало відомо, при формуванні нового Кабінету японський прем'єр має намір замінити тільки 5 з 17 міністрів. Зокрема два з них - це міністр оборони і міністр споживчого ринку - не будуть відновлені на посаді, оскільки вони зазнали критики з боку опозиції за неналежні публічні коментарі.

Уже вирішено, що новим міністром оборони буде призначений депутат парламенту Наокі Танака, зять колишнього прем'єр-міністра Японії Какуейя Танаки, що займав пост глави уряду з 7 липня 1972 р. по 9 грудня 1974 р.

Вже на наступній парламентській сесії Нода має намір подати на розгляд законопроект про підвищення податку з продажів, який зараз становить 5%. На думку Ноди, подібна міра допоможе дещо скоротити величезний бюджетний дефіцит Японії.

Нода очолив уряд Японії 2 вересня 2011 р. на посаді прем'єра він змінила Наото Кона, вимушеного піти у відставку через аварію на АЕС "Фукусіма-1".