ua en ru

Уряд Японії схвалив план відновлення оператора "Фукусіми"

Уряд і банки Японії схвалили план реорганізації бізнесу енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - оператора аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Уряд і банки Японії схвалили план реорганізації бізнесу енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - оператора аварійної АЕС "Фукусіма-1", передає Reuters.

Це вже друга спроба відновити фінансове становище компанії.

План базується на поновлення роботи АЕС "Касівадзакі-Каріва" - найбільшої атомної електростанції в світі, що дозволить знизити витрати компанії на горючі матеріали. Однак цим планом раніше активно опонували місцеве керівництво і громадськість: так само, як і ще 48 японських атомних реакторів АЕС була закрита для перевірок безпеки після катастрофи на "Фукусімі-1".

Передував план по відродженню ТЕРСО провалився, оскільки компанії не вдалося перезапустити два реактора "Касівадзакі-Каріва", що було намічено на початок 2013 р. Згідно з новим проектом, ТЕРСО спробує це зробити знову в липні 2014 р.

Порівняно з попереднім планом схвалений проект передбачає ще більшу економію коштів, скорочення 2 тис. співробітників і перехід до холдингової компанії структурі до 2016 р. Материнська компанія ТЕРСО встановила цільовий орієнтир з операційного прибутку на рівні 99,7 млрд ієн (1 млрд дол.) у рік, закінчуючи березнем, і планує підвищити цей показник до 205,7 млрд ієн (2 млрд дол.) у рік до березня 2015 р. Також ТЕРСО планує створити спільні підприємства з іншими генеруючими компаніями для імпорту зрідженого природного газу (СПГ) і як результат - скоротити витрати на 650 млрд ієн (6,3 млрд дол.) у рік. Таким чином, буде закуповуватися щорічно до 40 млн т ЗПГ на рік: у два рази більше, ніж в 2013 р.

До аварії атомні електростанції виробляли більше 25% всієї споживаної Японією енергії. Після катастрофи енергетичні компанії були змушені збільшити споживання з нафтових, вугільних і газових станцій. У 2013 р. ТЕРСО, яка залишається найбільшою енергетичною компанією Японії, "спалила" в два рази більше вугілля для вироблення електроенергії, ніж в 2012 р., - 6,4 млн куб. т в 2013 р. проти 3,1 млн куб. т в 2012 р. Проте 70% витрат компанії на паливо припадає на придбання газу. Витрати на імпорт енергоносіїв є однією з причин рекордного дефіциту рахунку поточних операцій Японії, зареєстрованого у листопаді 2013 р. Він склав 592,8 млрд ієн (5,7 млрд дол.). Дефіцит торгового балансу країни зберігається протягом 17 місяців поспіль.

Катастрофа на "Фукусімі-1" в березні 2011 р. стала найсильнішою кризою атомної енергії у світі з моменту аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р., що призвело до припинення роботи всіх підприємств атомної енергії в Японії з тим, щоб вони були перевірені на відповідність новим більш суворим правилам безпеки. Суспільство, як і раніше налаштована проти ядерної енергетики. Однак нинішній прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе висловлювався за відновлення роботи деяких реакторів, що дозволить знизити ціни на електроенергію і підтримати економічне зростання. Зараз значна частка ТЕРСО належить уряду після процедури банкрутства. У разі затримки планів по запуску АЕС "Касівадзакі-Каріва" японський уряд може піти на збільшення цін на електрику, що може негативно позначитися як на споживачах, так і на економічному зростанні країни, в цілому. Тим не менш, проти цього заходу - відновлення роботи підприємств ядерної енергетики - виступають три колишніх прем'єра країни.