ua en ru

Уряд Японії схвалив план TEPCO про виплату компенсацій за збитки від аварії на АЕС "Фукусіма-1"

Кабінет міністрів Японії сьогодні схвалив схему компенсацій за ядерний збиток, який запропонувала компанія-оператор атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power (TEPCO). Про це повідомляє Reuters.

Міністр торгівлі країни Банрі Кайеда, чиє міністерство регулює діяльність TEPCO та інших енергетичних підприємств, повідомив на брифінгу уряду, що схема оформлена у вигляді законопроекту і буде направлена до парламенту якомога швидше. Він також сказав, що значне зростання тарифів на електроенергію, яке розглядалося як одне із джерел фінансування компенсацій за збитки від аварії на "Фукусимі", не було схвалене. Для фінансування компенсаційних виплат TEPCO була змушена продати активи, що також допомогло мінімізувати підвищення тарифів.

Раніше TEPCO висловила намір продати активи на суму понад 500 млрд ієн (6,1 млрд дол.), і використати ці кошти для виплати компенсацій постраждалим від аварії на АЕС. Компенсації, зокрема, отримають, жителі евакуйованих районів поблизу атомної електростанції. Йшлося про продаж нерухомості і цінних паперів компаній, що належать TEPCO. Крім того, енергокомпанія планує припинити виплату дивідендів за звичайними акціями на термін від 5 до 10 років. Президент TEPCO звернувся до уряду Японії з проханням надати компанії допомогу з виплатою компенсацій.

Нагадаємо, руйнівний землетрус 11 березня 2011 р. магнітудою 9,0 і цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, кількох вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві. В результаті тисячі людей були евакуйовані з прилеглих до АЕС територій. Перед офісом TEPCO в Токіо неодноразово проходили акції протесту: демонстранти вимагали виплати компенсацій у зв'язку з аварією.

Згідно з прогнозами аналітиків японських ділових ЗМІ, у зв'язку з аварією на АЕС чисті збитки Tokyo Electric Power за підсумками фінансового 2010 р. можуть перевищити 1 трлн ієн (12,46 млрд дол.).