ua en ru

Уряд виконав дві третини умов для отримання 600 млн євро кредиту від ЄС

Уряд виконав дві третини умов для отримання 600 млн євро кредиту від ЄС Фото: уряд виконав 2/3 зобов'язань для отримання кредиту ЄС (minfin.gov.ua)

Надалі Україна має намір відмовитися від продажу валютних ОВДП

Уряд України виконав дві третини умов, поставлених Європейським союзом для надання Україні кредиту в сумі 600 млн євро. Про це в інтерв'ю Bloomberg повідомив заступник міністра фінансів України Юрій Буца.

За його словами, залишилися зобов'язання цілком можливо виконати за кілька тижнів, однак ключовим моментом у цьому є ухвалення парламентом рішення про скасування ембарго на експорт лісу-кругляка.

"Я думаю, що ми виконаємо більшість решти завдань протягом декількох тижнів. Ключове питання полягає в тому, щоб парламент схвалив скасування ембарго на експорт деревини", - пояснив Буца.

Він зазначив, що Міністерство фінансів зацікавлене в отриманні траншу ЄС, оскільки в разі ненадання, уряду доведеться замінити ці кошти чомусь друшим і запозичувати на менш вигідних умовах.

Чиновник також розповів про те, що Мінфін здійснює моніторинг ордерів на валове виробництво, випущених під час реструктуризації боргу два роки тому і може оцінювати викуп у майбутньому, платежі з цінних паперів почнуться не раніше ніж через три роки. Пріоритетом міністерства, підкреслив Буца, є короткострокова заборгованість

Міністерство хоче відмовитися від продажу облігацій внутрішніх, виражених в іноземній валюті, а замість цього розробити механізм емісії цих цінних паперів у гривні.

"Ми бачимо значний інтерес до інструментами, деномінованими в гривнях, оскільки вони пропонують двозначні прибутковості. Враховуючи низьку волатильність гривні, такі інструменти стають дуже привабливими для інвесторів", - пояснив заступник міністра фінансів.

Крім того, уряд залучає ідея розвитку вторинного ринку внутрішнього боргу і вивчає його тенденції в застосуванні до України.

Нагадаємо, перший секретар відділу торгівлі та економіки представництва Євросоюзу в Україні Жослін Гитон заявив, що Євросоюз виділить Україні наступні 600 млн євро на початку 2018.