ua en ru

Уряд Угорщини оголосив про викуп 21,2% акцій MOL у російського "Сургутнафтогазу"

Уряд Угорщини оголосив про те, що викупило 21,2% акцій нафтогазового концерну MOL у російського "Сургутнефтегаза", передає РБК з посиланням на Reuters. "Сьогодні Угорщина повернула 21,2% акцій MOL, викупивши цей пакет у Росії", - повідомив на спеціальній прес-конференції прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Глава угорського уряду підкреслив, що "це не просто угода, це закінчення важкої боротьби". "З точки зору національних стратегічних інтересів нам вдалося передати одну з найважливіших корпорацій в надійні руки", - заявив В.Орбан.
У прес-службі ВАТ "Сургутнафтогаз" не змогли підтвердити інформацію про продаж пакету акцій MOL.
Виходячи з поточної ринкової вартості акцій MOL, пакет "Сургутнафтогазу" може бути оцінений в 500 млрд форинтів (1,85 млрд євро; 2,6 млрд дол.). Раніше сьогодні торги акціями MOL на біржі Будапешта були припинені напередодні "важливої ​​заяви".

"Сургутнафтогаз" придбав свій перший закордонний актив - 21,2% угорської компанії MOL - у австрійської OMV за 1,4 млрд євро ще в квітні 2009 р., проте Управління енергетики Угорщини не тільки не зареєструвало угоду, а й зовсім припинило будь-які пов'язані з цим процедури. На цій підставі рада директорів MOL відмовився вносити російську компанію до реєстру акціонерів. "Сургутнафтогаз" не зміг взяти участь у трьох річних зборах акціонерів MOL і двічі подавав позови проти угорської компанії, проте програв обидва судові процеси в Угорщині. Протягом останнього року угорські і російські ЗМІ неодноразово писали, що суперечка намагаються врегулювати на урядовому рівні. Повідомлялося, що Угорщина хотіла б викупити пакет у MOL у "Сургутнефтегаза".