ua en ru

Уряд затвердив методику оцінки фіскальних ризиків для держпідприємств

Уряд затвердив методику оцінки фіскальних ризиків для держпідприємств Фото: Кабмін затвердив систему розрахунку ризиків для держпідприємств (фото з відкритих джерел)

Методика розроблена з урахуванням зауважень Міжнародного валютного фонду

Кабінет міністрів України затвердив методику оцінки фіскальних ризиків у державному секторі економіки. Відповідне рішення уряд ухвалив сьогодні на засіданні, передає кореспондент РБК-Україна.

Документом опеределяются основні показники оцінки таких ризиків та встановлюється порядок їх розрахунку на базі фінансової звітності підприємств.

На основі цієї звітності Міністерство фінансів сформує перелік держпідприємств, з якими можуть бути пов'язані найбільші фіскальні ризики, а після визначить розмір резервів, необхідних для покриття непередбачених витрат.

Згідно з даними уряду, на сьогоднішній день в управлінні держави знаходяться 3,435 тис.. суб'єктів господарської діяльності, з яких 1,77 тис. здійснювало діяльність, тобто трохи більше половини. За станом на кінець 2016 року, сума умовних зобов'язань за наданими цим підприємствам держгарантій становили 96,3 млрд гривень, або 4,1% ВВП, при цьому практично у всіх гарантії були враховані курсові коливання.

У свою чергу витрати державного бюджету на обслуговування боргів держпідприємств протягом останніх 5 років "з'їдали" 0,2% ВВП.

Нагадаємо, 1 грудня минулого року уряд затвердив стратегію управління держборгом до 2019 року.