ua en ru

Уряд США: до атак на українські обленерго причетні хакери з РФ

Уряд США: до атак на українські обленерго причетні хакери з РФ Фото: відключення електроенергії торкнулося 225 тисяч українців

На думку деяких американських кіберкомпаній, до атак на енергосистему України причетні саме російські хакери

Американський уряд вперше офіційно визнав, що до збою електропостачання в Україні у грудні 2015 року призвели кіберзловмисники. Про це йдеться в офіційному звіті Міністерства внутрішньої безпеки США (IR-ALERT-H-16-056-01), передає "Голос Америки".

Міністерство внутрішньої безпеки не повідомляє, хто стоїть за кібератаками. Втім американська кібер-компанія iSight Partners і деякі інші фірми пов'язують інцидент з російської хакерської групою, відомої під назвою Sandworm.

Висновки Міністерства внутрішньої безпеки США базується на інтерв'ю з представниками шести українських організацій, які постраждали із-за перебоїв електроенергії. Втім, в повідомленні говориться, що американські експерти не мали можливості незалежно переглянути технічні докази.

Деякі експерти з безпеки в США гостро розкритикували висновки міністерства.

Нагадаємо, раніше американські ЗМІ з посиланням на джерела в Білому домі повідомляли, що за збоями електроенергії в Україні стоїть Росія.