ua en ru

Уряд зриває бюджетний процес у регіонах, - "Наш край"

Доля 12 тисяч місцевих бюджетів залишається невизначеною через загрозу затягування урядом прийняття держбюджету на наступний рік. Про це заявив міський голова Чернігова, один з лідерів партії "Наш край" Олександр Соколов.

"Кабмін повинен подати до парламенту проект бюджету-2016 до 15 вересня. Вже очевидно, що він цього не зробить. Очевидно також, що не будуть дотримані й інші терміни, визначені Законом України "Про регламент Верховної Ради України", і бюджетний процес в черговий раз буде зірваний. Тому доля 12 тисяч місцевих бюджетів, що розробляються на основі кошторису держави, зависла в повітрі", - зазначив Соколов.

Як зазначає мер Чернігова, місцеві громади досі не знають, за якими принципами формувати бюджетні плани.

"Ще більше заплутують ситуацію триваючий процес децентралізації і плани уряду внести зміни в податкову систему. Якщо найближчим часом ми не отримаємо основні параметри бюджету, доведеться згорнути всі місцеві бюджетні програми. Нас, мерів українських міст, ставлять в умови, коли ми не зможемо забезпечити виконання міських соціальних програм, завдяки яким додаткові кошти отримують бюджетники, соціально незахищені громадяни", - зазначив Соколов.

У минулому році бюджет приймали в кінці грудня разом із змінами до Податкового кодексу. У підсумку державний кошторис доводилося переробляти кілька разів. "Сьогодні ж у парламенті склалася вкрай напружена ситуація, яка може призвести до розвалу коаліції. А це означає, що під загрозу буде поставлено і прийняття змін до Конституції та змін в Бюджетний кодекс, і самого бюджету", - зазначив мер Чернігова.

Саме тому партія "Наш край" закликає уряд у максимально стислі терміни подати проект бюджету на наступний рік парламент і забезпечити його прийняття у відповідності з нормами закону України "Про регламент Верховної Ради України" до 1 грудня 2015 року.