ua en ru

Уряд Словаччини проголосував проти фінансової участі країни в програмі порятунку Греції від дефолту

Уряд Словаччини проголосував проти участі країни в програмі порятунку Греції від дефолту. Частка Братислави в пакеті фінансової допомоги загальним обсягом 110 млрд євро повинна була скласти 800 млн євро, передає РБК з посиланням Associated Press.
Одночасно на сьогоднішньому засіданні уряду країни було ухвалено позитивне рішення щодо створення механізму фінансової допомоги для країн єврозони. Як було погоджено раніше, внесок Братислави в стабільність єдиної європейської валюти повинен скласти 4,37 млрд євро.
Обидва питання будуть передані на розгляд словацькому парламенту, голосування в якому матиме визначальне значення.
Словаччина стала останньою з 16 країн валютного союзу, що схвалили стратегічний план міністрів фінансів. Багато в чому тяганина була обумовлена тим, що не так давно в країні було сформовано новий коаліційний уряд, до складу якого увійшли як члени правлячої партії, так і представники правого опозиційного блоку.
2 травня 2010 р. Греція домовилася з Євросоюзом і МВФ про надання їй фінансової допомоги на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування по пільгових ставках - значно нижче ринкових. Замість Афіни зобов'язані проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту, який за підсумками 2009 р. досяг позамежних 13,6% від ВВП країни.
Рішення про створення антикризового фонду розміром 750 млрд євро було ухвалене 10 травня ц.р. за підсумками попереднього засідання Ради ЄС на рівні міністрів фінансів. Фонд призначатиметься для швидкої активації грошових коштів з метою стабілізації фінансових систем країн-учасників Євросоюзу. Єврокомісія збирається залучити кредити на суму 60 млрд євро, двостороннє фінансування країн єврозони складе 440 млрд євро. Додаткову суму до 250 млрд євро внесе Міжнародний валютний фонд.