ua en ru

Уряд розглядає можливість введення податкової амністії, - Т.Єфименко

Уряд розглядає можливість введення податкової амністії. Про це журналістам заявила заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко, передає кореспондент РБК-Україна.
Т.Єфименко нагадала, що податкова амністія - це відома практика у світі, яка полягає в тому, що якщо держава починає використовувати так звані непрямі методи - коли нарахування і оцінка податкоспроможності відбувається в залежності від того, які є видатки у фізичних чи юридичних осіб, тобто, якщо особа демонструє в своїй декларації невеликий прибуток, але має великі видатки, і це офіційно підтверджено, то держава має право задати відповідні питання про не задекларовані джерела доходів. Така практика, за словами заступника міністра, є зокрема в США і Канаді. Проте, на її думку, такі речі можна робити тільки після того, як в країнах з перехідною економікою доходи будуть поступово виводитися з тіні.
"Тому легалізація -це крок з боку держави, коли вона запрошує задекларувати не задекларовані доходи... сьогодні ми це (введення податкової амністії) розглядаємо як необхідний крок. Є декілька законів, найбільш вдалий - законопроект депутата Ігоря Смітюха. Це дійсно необхідний крок, але такі кроки ми повинні робити тоді, коли є обстановка довіри", - наголосила Т.Єфименко.