ua en ru

Уряд може розширити повноваження екологічної інспекції у Донецькій та Луганській областях

Уряд може розширити повноваження екологічної інспекції у Донецькій та Луганській областях Фото: Генадій Зубко (РБК-Україна)

Можливість розширення повноважень екоінспекції перебуває на стадії обговорення

Уряд України розглядає можливість розширення повноважень екологічної інспекції на території Донецької та Луганської областей. Про це сьогодні під час координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами повідомив віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, є проблеми з екологією в Луганській та Донецькій області.

"В цьому протоколі Мінекономіки дає доручення для того, щоб вони відпрацювали це питання по можливості проведення таких перевірок і подивилися по нормативних актах, де нам потрібно це прийняти", - сказав Зубко.

У свою чергу міністр екології та природніх ресурсів Остап Семерак зазначив, що можливість розширення повноважень екоінспекції на території Донецької і Луганської областей на разі перебуває на стадії обговорення.

"Стосовно мораторію (на проведення екоінспекцією перевірок у Донецькій та Луганській областях, - ред.) - ми сьогодні перебуваємо в урядовій дискусії. Навіть я готовий проект постанови на розгляд Кабінету міністрів про розширення повноважень екоінспекції якраз у перевірках під час дії мораторію, і я думаю, що ми знайдемо правильне рішення", - зазначив Семерак.

Нагадаємо, раніше Зубко повідомляв, що в Україні спалюється 2,7% відходів, ще 3% йдуть на повторну переробку.

"Якщо взяти, наприклад, Європейський союз, то там ця частка доходить до 26%. Якщо говорити про переробку відходів, то ситуація набагато гірша: 43% - ЄС на сьогоднішній день переробляє, а в Україні ця цифра складає 3%", - сказав він.

Також повідомлялося, що в Україні 99% сміттєзвалищ не відповідають сучасним екологічним нормам.

За його словами, серед тієї величезної кількості сміттєзвалищ, які є на території України, 99% - це ті сміттєзвалища, які на сьогодні не відповідають сучасним екологічним вимогам.