ua en ru

Уряд Польщі зацікавлений у членстві в ЄС через гроші, - Туск

Уряд Польщі зацікавлений у членстві в ЄС через гроші, - Туск Фото: Дональд Туск (flickr.com/european_parliament)

Багато рішень уряду Польщі відповідають "інтересам і очікуванням" Москви

Націонал-консервативний уряд Польщі може ініціювати вихід країни з Євросоюзу, якщо Варшава перестане бути нетто-одержувачем коштів від ЄС. Таке припущення озвучив президент Європейської Ради Дональд Туск, передає DW.

"Для партії "Право і справедливість" (ПіС, правляча партія країни, - ред.) перевага від перебування в ЄС зводиться до платіжного балансу за повного нехтування іншими перевагами, такими, як загальний ринок, правопорядок, гарантії безпеки та інше", - сказав Туск.

За його словами, членство в ЄС у розумінні лідерів ПіС має для Польщі сенс тільки тоді, поки вона є нетто-одержувачем грошей.

Як зазначає видання, на даний момент Польща отримує більше від ЄС, ніж платить. В 2016 році, наприклад, на 7 млрд євро, що робить країну найбільшим нетто-одержувачем коштів в ЄС.

Крім цього, зазначив Туск, багато рішень уряду Польщі відповідають "інтересам і очікуванням" Москви. Він висловив жаль через те, що Брюссель минулого місяця змушений був почати дисциплінарну процедуру проти Польщі, в результаті якої і може бути позбавлена права голосу в ЄС.

Нагадаємо, 20 грудня минулого року Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу обмежити права Республіки Польщі як члена ЄС. Єврокомісія вважає, що існує ризик серйозного порушення принципу верховенства права в Польщі.