ua en ru

Уряд підконтрольний руху "Хамас" в секторі Газа готовий піти у відставку

Уряд підконтрольний руху "Хамас" в секторі Газа готовий піти у відставку, заявив лідер руху Ісмаїл Ханія. Заява пролунала на тлі нещодавно досягнутих домовленостей з рухом ФАТХ про створення перехідного уряду національної єдності. "Уряд ("Хамас") готовий виконати свої зобов'язання в рамках укладеної угоди", - цитує заяву І.Ханії агентство "Сіньхуа".

Нагадаємо, раніше два основних палестинських рухи ФАТХ і "Хамас" домовилися про створення перехідного уряду. Також представники двох основних політичних сил ухвалили рішення про проведення загальних виборів у Палестинській автономії. Попередня угода була підписана в Каїрі. Єгипет виступив посередником у цих переговорах.

Діалог про національне возз'єднання ведеться з березня 2009 р. Спочатку мова на переговорах йшла про формування єдиної влади в Палестині. У липні 2007 р. Палестинська автономія опинилася розколотою надвоє - сектор Газа, який опинився під контролем радикального ісламістського руху "Хамас", яке визнано західними країнами терористичною організацією, і Західний берег річки Іордан на чолі з адміністрацією Махмуда Аббаса, який очолює ФАТХ. Саме його уряд визнано легітимним з погляду світового співтовариства, незважаючи на те, що на виборах чотири роки тому перемогу здобуло рух "Хамас".

У березні 2011 р. голова М.Аббас виступив з ініціативою про примирення між ФАТХ і "Хамас". У вересні 2011 р. Палестина має намір поставити питання про своє визнання в якості суверенної держави на Генеральній асамблеї ООН. Противники такого кроку раніше вказували, що розкол між двома суперниками політичними рухами є серйозною перешкодою на цьому шляху, передає РБК.