ua en ru

Уряд планує на 17,6% підвищити страхові компенсації шахтарям, постраждалим на виробництві, - Тігіпко

Вже на цьому тижні уряд планує ухвалити рішення про підняття страхових компенсацій шахтарям, що втратили працездатність на виробництві, на 17,6%. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зустрілися з шахтарями-інвалідами, які отримали свою інвалідність на виробництві. Таких людей у нас 146 тис... І фактично домовилися, що цього року ми вперше страхові виплати людям, які втратили працездатність на виробництві, піднімемо на 17,6%, тобто на рівень зростання номінальної заробітної плати. Починаючи з 2002 р., ми постійно піднімали в країні страхові виплати на рівень зростання реальної зарплати, цього року це склало 8,5%. Тобто ми більші, ніж на 7%, підняли цей відсоток для людей", - сказав Тігіпко.

Також Тігіпко зазначив, що, за рішенням уряду, страхові виплати шахтарям-інвалідам будуть усучаснені за 2002-2005 рр. аж до 1 січня 2006 р. "Ми беремо всіх тих, хто вийшов на інвалідність в 2002 р., і перераховуємо страхові виплати на різницю між номінальною і реальною зарплатою, яка відбулася в той рік - в 2002-ий. Якщо узяти цього року, це 7,1%. Всі ці страхові виплати ми виплатимо тим людям, які отримали страхові виплати в 2002 р., на 1,7% додали. Після цього беремо тих людей (які вийшли на інвалідність) в 2003 р. і додаємо їм таку ж різницю, яка була в 2003 р. І так чотири роки підряд", - пояснив Тігіпко.

Він зазначив, що це рішення планується ухвалити протягом поточного тижня.

Нагадаємо, Тігіпко також заявив, що за рахунок оподаткування всієї площі житла Кабмін планує додатково привернути до бюджету 800 млн грн.