ua en ru

Уряд визначив країни, операції з якими будуть контролюватися

У середу на своєму засіданні Кабінет міністрів визначив список держав, операції з резидентами яких будуть контролюватися. Ставка податку на прибуток в цих державах на 5 і більше відсоткових пунктів нижче, ніж в Україні. Про це йдеться в інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ.

Всього таких держав (територій) 73, серед них: Беліз, Бахрейн, Албанія, Британські Віргінські острови, Грузія, Ірландія, Киргизстан, Кіпр, Ліхтенштейн, Макао, Мальта, Молдова, Норвегія, Панама, Парагвай, Сейшельські острови, Сінгапур, Судан, Узбекистан, Чорногорія, Швейцарська Конфедерація, Ямайка.

Для визначення країн, робота з якими вимагає підвищеної уваги з боку Міністерства доходів і зборів України, було проаналізовано законодавство з корпоративного оподаткування 220 країн. Даний список є другою редакцією переліку держав, розробленого Міндоходів. З раніше узгодженого списку (92 країни) виключені Литва, Латвія, Німеччина, Туркменістан, Білорусь.

Такий крок уряд зробив забезпечення дії "Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення", який набув чинності 1 вересня цього року. Визначивши країни з більш низькою ставкою податку, Уряд встановило точку відліку для початку роботи закону. Згідно із законом, під контроль Міністерства доходів і зборів підпадають зовнішньоторговельні операції обсягом 50 млн грн і більше.

Експерти відзначають, що закон покликаний забезпечити українську економіку реальними інвестиціями, виключивши використання схем оптимізації оподаткування.