ua en ru

Уряд Нідерландів створить суд у справі про військові злочини в Косово

Уряд Нідерландів створить суд у справі про військові злочини в Косово Фото: суд у справі про військові злочини в Косово

Кабінет міністрів відгукнувся на прохання Європейського союзу про проведення розслідування

Уряд Нідерландів створить в Гаазі суд з розслідування справ про військові злочини в Косово. Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Нідерландів.

Зазначається, що Кабінет міністрів відгукнувся на прохання Європейського союзу про проведення розслідування.

"Суд буде розглядати серйозні злочини, імовірно вчинені в 1999-2000 роках членами Визвольної армії Косово проти етнічних меншин і політичних супротивників. Це гостре питання в Косово", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що рішення про проведення суду в Гаазі було прийнято після консультацій між ЄС та голландською владою. Суд буде проводитися за рахунок коштів ЄС.

"Це важливо для звершення правосуддя", - сказав міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

Крім того, суд, який буде проходити з участю міжнародних суддів, повинен бути створений за законами Косово. Суд буде працювати у відповідності з найвищими міжнародними стандартами процесуального права. Засуджені не будуть відбувати покарання в Нідерландах.

"Поки немає справедливості, не може бути ніякого дійсно міцного світу", - сказав мер Йозіас ван Аартсен.

Також, уряди Нідерландів і Косово уклали угоду про заходи безпеки, які будуть застосовані в суді. Угода ще має бути схвалена парламентами кожної країни.

Нагадаємо, у штаб-квартирі уряду Косово сталася пожежа, в результаті того як мітингувальники закидали будівлю пляшками із запальною сумішшю.