ua en ru

Уряд Нідерландів подав у відставку, в країні будуть проведені дострокові вибори

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вручив королеві Беатрікс прохання про відставку його Кабінету, що означає необхідність проведення дострокових парламентських виборів. Як повідомила прес-канцелярія голландського уряду, королева прийняла відставку Кабінету міністрів, але доручила Рютте виконувати обов'язки прем'єра до формування нового уряду.

24 квітня 2012 р. Рютте виступить у парламенті країни, де представить проміжні бюджетні витрати і обговорить призначення дострокових виборів, повідомляє Associated Press.

Причиною відставки Рютте стала невдача, яку коаліційний уряд зазнав при спробі узгодити пакет антикризових заходів, які передбачають скорочення бюджетних витрат як мінімум на 16 млрд євро. У переговорах брали участь дві складові коаліцію партії - Народна партія за свободу і демократію Рютте і перебуває в меншості партія "Християнсько-демократичний заклик". Крім того, в обговорення була залучена ультраправа Партія свободи, що володіє правом впливати на прийняття рішень, але не має міністерського портфеля.

Саме члени Партії свободи, відомої своєю критикою євроінтеграції, відмовилися підтримати запропонований пакет заходів суворої економії. За словами лідера партії Гєєрта Вілдерса, Нідерландам немає потреби утримувати бюджетний дефіцит у встановлених Євросоюзом (ЄС) межах в 3% від ВВП. За даними Eurostat, дефіцит бюджету Нідерландів за 2011 р. склав 4,7% ВВП.

Згідно з прогнозами Бюро аналізу економічної політики Нідерландів (CPB), дефіцит бюджету країни може скласти 4,5% від валового внутрішнього продукту як в поточному, так і в 2013 р., якщо країна не вживе термінових заходів, спрямованих на скорочення витрат.

Ряд спостерігачів висловлюють побоювання, що поточна політична криза і бюджетна невизначеність у Нідерландах можуть послужити підставою для рейтингових агентств позбавити країну найвищого кредитного рейтингу AAA.