ua en ru

Уряд Італії має намір внести поправку до конституції, яка обмежує дефіцит держбюджету


Уряд Сильвіо Берлусконі прийняв рішення за прикладом Іспанії внести поправку до конституції, яка обмежує дефіцит державного бюджету, повідомляє в четвер, 8 вересня, Deutsche Welle.

"Цей захід стане не просто критерієм прийняття бюджету, але і священним принципом політики і громадян", - заявив міністр економіки і фінансів Італії Джуліо Тремонті, назвавши поправку "золотим правилом збалансованого бюджету".

Для набуття чинності поправка до конституції повинна отримати схвалення італійського парламенту.

Нагадаємо, 7 вересня італійський сенат схвалив пакет законів щодо скорочення бюджетної заборгованості. Італійський уряд у зв'язку з численними протестами був змушений кілька разів перекроювати програму економії. Набір законопроектів, схвалений сенатом, передбачає підвищення податку на додану вартість на один процентний пункт до 21%, зростання прибуткового податку для найбільш заможних громадян і збільшення пенсійного віку для жінок вже з 2014 р., а не з 2016, як передбачалося раніше.

З урахуванням першої програми економії, прийнятої в липні 2011 р., уряд в Римі сподівається заощадити більше 100 млрд євро. Розмір державної заборгованості Італії складає 1,9 трлн євро або приблизно 120% від валового внутрішнього продукту (ВВП). Проте вже до 2013 р. Італія планує прийняти збалансований бюджет і, таким чином, виконати вимоги Європейського центрального банку (ЄЦБ).