ua en ru

Уряд Іспанії відмовився від продажу на біржі 30% акцій Loterias у Apuestas del Estado

Уряд Іспанії відмовився від продажу на біржі 30% акцій оператора найбільшої в світі лотереї через обвалу на ринку акцій. Приватизації Loterias у Apuestas del Estado також опиралася політична опозиція і великі банки. Зрив операції свідчить про те, що у проблемних країн єврозони можуть виникнути проблеми з розпродажем активів для покращення держфінансів.

Операція з продажу третині акцій Loterias інвесторам планувалася з весни і повинна була залучити до бюджету країни близько 7 млрд євро - IPO могло б стати найбільшим в історії Іспанії і другим за величиною в Європі цього року (після розміщення Glencore на 7,1 млрд євро). В п'ятницю повинен був початися збір заявок, проте в середу вночі стало відомо, що операція скасовується. "Організатори розміщення висловили невпевненість в тому, що вдасться отримати ціну, яку уряд вважає за справедливою", - пояснила рішення міністр економіки Іспанії Єлена Сальгадо. Спочатку влада розраховували на оцінку всієї компанії в районі 21 млрд євро, проте, за даними FT, реальність складалася так, що ринкова вартість компанії могла опинитися менше 17 млрд євро. З початку року іспанський індекс Ibex-35 втратив 14% вартостей.

Все ж таки операції завадила не тільки атмосфера на світових біржах. Різко проти продажу лотереї виступила опозиційна Народна партія, яка, за всіма прогнозами, прийде до влади за підсумками листопадових виборів. Вона звинуватила уряд в прагненні продати прекрасні активи за викидними цінами. "Те, що відбувається, - це "злив" державної спадщини", - заявив кандидат в міністри бюджету від опозиції Крістобаль Монторо. Незадоволеність Народної партії зрозуміла, їй потрібні стабільні надходження до бюджету - Loterias з найбільшим в світі річним призовим фондом (2,3 млрд євро) тільки торік принесла в держскарбницю 2,6 млрд євро. А 250-річна історія лотереї, головний розиграш якої El Gordo (джекпот) проходить під Різдво, доводить, що іспанці не перестають сподіватися на успіх навіть за часів економічних проблем.