ua en ru

Уряд та опозиція Німеччини досягли домовленості з питання ратифікації ESM і бюджетного пакту ЄС

Уряд Німеччини досяг домовленості з опозицією щодо заходів з подолання бюджетно-боргової кризи в зоні євро, що дозволить німецькому парламенту (бундестагу) ратифікувати новий бюджетний пакт Євросоюзу (ЄС) та активувати діяльність фонду фінансової допомоги зони євро - Європейського стабілізаційного механізму (ESM), передає Reuters.

Опозиційні партії - "зелені" та соціал-демократи - підтримали правлячу коаліцію на чолі з партією канцлера Ангели Меркель "Християнсько-демократичний союз", висунувши при цьому ряд умов. По-перше, опозиція зажадала передбачити заходи щодо створення робочих місць і стимуляції економічного зростання, спрямованих на пом'якшення соціальних наслідків заходів жорсткої економії, які передбачені новим бюджетним пактом ЄС.

По-друге, опозиція підкреслила, що вступ в силу ESM 1 липня 2012 г. неможливий без його ратифікації в Німеччині. Таким чином, голосування в бундестазі 29 червня ц.р. буде цілком залежати від парламентської опозиції.

З іншого боку, уряд Німеччини відкинув пропозицію соціал-демократів, раніше висунуту президентом Франції Франсуа Олланд, про спільний випуск облігацій сімнадцятьма країнами зони євро. На думку Меркель, випуск єврооблігацій або інших аналогічних паперів позбавить країн-боржників стимулу скорочувати дефіцит і заборгованість.

При цьому правляча коаліція і опозиція прийшли до єдиної думки про необхідність введення податку на фінансові операції в ЄС. "Якщо буде неможливо ввести такий податок відразу у всіх 27 країнах ЄС, ми створимо коаліцію бажаючих як мінімум з дев'яти держав", - заявив соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмайер.

ESM повинен почати функціонувати в липні 2012 р., проте механізм його дії ще не було ратифіковано парламентами багатьох країн зони євро, включаючи німецький Бундестаг. Внески Німеччини в ESM повинні скласти 27% від загального обсягу фонду, таким чином ФРН поповнить фонд на 21,7 млрд євро готівкою і 168,3 млрд євро гарантіями. ESM покликаний замінити EFSF, який був створений в 2010 р., щоб допомогти європейським державам у боротьбі з бюджетно-борговою кризою.

Раніше повідомлялося, що Олланд запропонував перетворити ESM в наглядовий орган, який мав би право банкрутити проблемні банки.