ua en ru

Уряд Греції планує заощадити на чиновниках 3 млрд євро

Уряд Греції минулого тижня вніс в парламент країни законопроект, який визначає новий порядок оплати праці державних службовців. Згідно з документом чиновникам уріжуть зарплату і різні винагороди, при цьому 30 тис. з них можуть втратити і саму роботу. За рахунок цих жорстких заходів влада планує зекономити 3 млрд євро.
Законопроект в першу чергу вдарить по службовцям передпенсійного віку, дозволяючи владі перевести їх у так званий трудовий резерв. Працівники, відправлені туди, піддадуться різкому скороченню зарплати, але з повним збереженням майбутньої пенсії, яку вони вже заробили.
Законопроект також вводить єдину тарифну сітку для держслужбовців, встановлюючи зарплатний мінімум в 780 євро і уніфікуючи порядок видачі зарплат для всіх чиновників. Усього в Греції налічується 750 тис. працівників державного апарату, що складає майже 7% населення країни.
Система преміювання та заохочення чиновників у Греції, на думку ряду аналітиків, до недавнього часу була вкрай заплутана і непрозора. Вона включала в себе безліч премій і навіть 14-у зарплату (до Різдва бюджетники отримували подвійний місячний оклад). Все це серйозно дратувало європейські країни-кредиторів, які схвалили вже два пакети допомоги Афінам на загальну суму більше 200 млрд євро.
Скорочення чисельності держапарату і витрат на його утримання - черговий захід щодо виходу Греції з фінансової кризи (зовнішній борг країни вже перевищив 350 млрд євро). У той же час він покликаний знизити невдоволення простих греків, багато з яких в ході проведених владою антикризових реформ втратили частину своїх доходів і навіть роботи.