ua en ru

Німеччина просуває можливість транзиту газу через Україну після "Північного потоку-2"

Німеччина просуває можливість транзиту газу через Україну після "Північного потоку-2" Ілюстративне фото (nord-stream2.com)

За словами Біндзайля, це обговорювалось нещодавно з президентом РФ Путіним

Уряд Німеччини підтримує позицію щодо збереження транзиту газу через територію України, навіть після будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомив заступник посла Німеччини Вольфганг Біндзайль під час круглого столу комітету ВРУ у закордонних справах щодо методів зупинення "Північного потоку-2", передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, для німецького уряду є важливим суверенітет України та її територіальна цілісність та мир в Україні.

"Говорячи про "Північний потік-2" я знаю, що є різні точки зору в Україні. Німецький уряд просуває можливість забезпечити транзит газу через Україну навіть після будівництва "Північного потоку-2". Це обговорювалось нещодавно з президентом Путіним і на всіх рівнях", - повідомив Біндзайль.

Він також додав, що одним з варіантів просування позиції України у переговорах з російським президентом може стати залучення закордонних інвесторів.

"Шлях, який ми бачимо: це запросити закордонних інвесторів в менеджмент для того, щоб вони долучились до управління газотранспортних систем України. Таким чином, це може посилити позицію України в переговорах і її стосунках з російським президентом", - додав він.

Біндзайль також зазначив, що європейські компанії можуть бачити комерційну мотивацію у будівництві у "Північного потоку-2".

"Я думаю, що німецький уряд бачить геополітичні ризики та політичну мотивацію російської сторони, що є за цим проектом. Але з боку європейських компаній немає сенсу заперечувати комерційну мотивацію", - додав він.

Нагадаємо, раніше радник з питань європейської інтеграції енергетичної безпеки Державного департаменту США Бенджамін Шмітт заявляв, що газогін "Північний потік-2" є реальною загрозою для національної безпеки в Європі.

За його словами, в Європі сформувалась опозиція будівництву "Північного потоку-2", адже проект може розділити країни ЄС та зробити їх залежними.

В свою чергу, глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант закликав Європейський союз приєднатися до нових санкцій Сполучених Штатів проти Росії, а також заблокувати проект "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС".