ua en ru

Уряд Франції може націоналізувати Peugeot після списання автоконцерном 4,13 млрд євро

Уряд Франції може частково націоналізувати автоконцерн PSA Peugeot Citroen. Про те, що такий розвиток подій не виключено в умовах зниження обсягу продажів на тлі слабкості європейського авторинку, повідомив міністр бюджету Франції Жером Каюзак. Як французький політик сказав в інтерв'ю місцевому телеканалу BFM Television, влада Франції докладуть всі зусилля для того, щоб компанія "залишилася на плаву". "Вона не повинна, не може зникнути", - цитує телеканал слова Каюзака.

За інформацією французьких ЗМІ, придбання частини акцій найбільшого в Європі автоконцерну розглядається як крайній захід у разі потреби збільшення його власного капіталу.

У Міністерстві фінансів Франції пояснили, що зараз питання про часткову націоналізацію компанії не обговорюється. Пріоритетним же для самої компанії, на думку уряду, є розробка і чітке дотримання плану відновлення бізнесу, а також альянс з американською General Motors.

Раніше французький автоконцерн повідомив про скорочення вартості активів на балансі на 28% через списання в розмірі 4,13 млрд євро, що вдвічі перевищує поточну ринкову капіталізацію Peugeot. В результаті збиток автоконцерну за підсумками 2012 р. може скласти до 6 млрд євро. Відзначимо, що публікація фінансового звіту намічена на 13 лютого 2013 р.

Обсяг продажів Peugeot за підсумками 2012 впав на 16% до менш ніж 3 млн автомашин. Автоконцерн оголосив про скорочення 8 тис. робочих місць і закриття одного автоскладального заводу. Щомісячні збитки компанії складають 200 млн євро. Виручка групи PSA Peugeot Citroen SA за 9 місяців 2012 р. скоротити в порівнянні аналогічним періодом 2011 р. на 4,7% - до 42,48 млрд євро. Виручка автомобільного підрозділу групи знизився за 9 місяців 2012 р. на 9,9% - до 28,73 млрд євро. У групу PSA Peugeot Citroen S.A. крім автомобільного підрозділу входять також банк Banque PSA Finance і низка інших компаній.

Читайте також: Суд Парижа зобов'язав Peugeot Citroen зупинити звільнення