ua en ru

Уряд має повернути контроль за зростанням цін на соціально важливі продукти, - Мазурчак

Уряд має повернути контроль за зростанням цін на соціально важливі продукти, - Мазурчак Фото: Олександр Мазурчак (mayorsclub.org.ua)

Співголова партії переконаний, до таких катастрофічних наслідків призвели дії уряду на догоду МВФ

Якщо уряд не відновить державне регулювання цін на продукти харчування, восени зростання цін "з’їсть" обіцяне владою підняття пенсій та мінімальних зарплат. Про це йдеться у зверненні до КМУ співголови "Нашого краю" Олександра Мазурчака.

За його словами, уряд має негайно відновити державне регулювання цін на соціальні продукти харчування.

"Підвищення тарифів на енерго- і водопостачання для виробників та cкасування державного регулювання цін спровокувало повзуче підняття цін на продукти харчування. У результаті чого за півроку значно подорожчала 21 позиція із 23 у списку соціальних продуктів харчування. Уряд має негайно втрутитись у ситуацію ціноутворення та поновити державне регулювання цін", – зазначив Олександр Мазурчак.

Він додав, що через невдалу політику уряду пенсіонери сьогодні можуть собі дозволити лише хліб та яйця.

"За шість місяців відбулося стрімке здорожчання свинини і яловичини, відповідно – на 24,5 та 17,5 грн. Зараз кілограм свинини можна купити за середньою ціною 97 грн, а яловичини – 104 грн. Харчування м’ясом та м’ясними виробами стає все більш недоступним для багатьох українців", – наголосив Олександр Мазурчак.

Співголова партії переконаний, до таких катастрофічних наслідків призвели дії уряду на догоду МВФ.

"В очікуванні обіцяного МВФ підвищення тарифів на енергопостачання та комунальні послуги, виробники продуктів харчування та роздрібні мережі заздалегідь включили витрати на зберігання товарів в оптову та роздрібну ціну. Уряд мав це передбачити та вжити заходів. Уряд ще маючи можливість впливати на ціни цього не робив: фактично державне регулювання цін не працювало протягом останніх півроку", – зазначив Олександр Мазурчак.

"Наш край" вимагає від уряду та повернутися до реального регулювання цін на соціальні продукти харчування та поновити відповідну постанову.

"Інакше обіцяне урядом підняття пенсій та мінімальних заробітних плат восени "з’їсть" ще більше зростання цін на продукти харчування", – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, з 1 липня набула чинності постанова Кабінету міністрів України про скасування державного регулювання цін на продукти харчування. З цього часу виробники не зобов'язані декларувати ціни на продовольчу продукцію та обґрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін.

За даними Держстату, за півроку, з 29 грудня 2016 по 30 червня 2017 р. подорожчала двадцять одна позиція з двадцяти трьох у списку соціальних продуктів харчування, тобто 90%.