ua en ru

Уряд Болгарії схвалив звіт Trans-Вalkan Pipeline з екологічної оцінки проекту "Бургас - Александруполіс"

Міністерство навколишнього середовища і водних ресурсів Болгарії винесло позитивний висновок щодо якості екологічної оцінки болгарської ділянки нафтопроводу Бургас - Александруполіс, повідомляється в прес-релізі відомства.
Таким чином, консорціум Trans-Вalkan Pipeline BV - оператор проекту - може переходити до консультацій з владою муніципалітетів, по території яких запланована прокладка магістралі. При цьому рішення Міністерства не означає остаточного схвалення проекту.
В середині червня 2011 р. Софія втретє визнала незадовільним екологічне обгрунтування проекту, відвівши учасникам консорціуму два місяці на чергове - останне - доопрацювання звіту.
Будівництво 282-кілометрового трансбалканського нафтопроводу Бургас - Александруполіс покликане забезпечити постачання російської нафти в грецький порт Александруполіс через територію Болгарії, минувши переобтяжені протоки Босфор і Дарданелли. Особливо актуальне його будівництво стало в світлі розширення потужностей Каспійського трубопровідного консорціуму (нафтопровід Тенгіз - Новоросійськ) до 67 млн т. Даний проект вже довгий час є предметом суперечки і між Росією і Болгарією. Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов неодноразово висловлював свої сумніви щодо проекту, вказуючи на ризики для навколишнього середовища і невизначеність економічних вигод.
Оператор проекту - компанія Trans-Вalkan Pipeline B.V. - був зареєстрований 6 лютого 2008 р. в Амстердамі (Нідерланди) в цілях реалізації трибічної угоди між урядами Росії, Болгарії і Греції з будівництва і експлуатації нафтопроводу Бургас - Александруполіс, підписаного в Афінах (Греція) 15 березня 2007 р. У цій компанії російському трубопровідному консорціуму "Бургас-Александруполіс" належить 51%. Російська частка була поділена між "Транснефтью", "Роснефтью" і "Газпром нафтою". Грецька частка в проектній компанії у розмірі 24,5% розподілена між консорціумом компаній Hellenic Petroleum і Thraki (23,5%) і урядом республіки (1%). Часткою у розмірі 24,5% в загальному проекті володіє болгарська проектна компанія "Бургас-Александруполіс БГ", учасниками якої є Technoexportstroy і газова корпорація АТ "Булгаргаз".