ua en ru

Урядовий проект Податкового кодексу повинен бути переглянутий, - експерти

Опитані PR-групою «Polittech» експерти розкритикували урядовий проект Податкового кодексу. Вони також висловили здивування тим, що профільний віце-прем'єр Сергій Тігіпко «відхрестився» від документа, заявивши, що готує свій варіант законопроекту, і прокоментували ініціативу «Батьківщини» розпочати збір підписів громадян проти ухвалення урядового варіанту Податкового кодексу.

Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський відзначив, що проект Податкового кодексу виставлений для публічного обговорення, тому він позитивно оцінює будь-які ініціативи запропонувати свій варіант документа. Але в той же час експерт не вірить, що такі документи можуть кардинально відрізнятися. «Я не вірю, що якісь політичні сили, або якісь «альтернативщики», запропонують відмінити податок на додану вартість (можливо, вони його якимсь чином модифікують), - відзначив І.Бураковський. - Розбіжності можуть бути в питанні розподілу податків між суб'єктами оподаткування, питаннях, пов'язаних з податковими ставками і наданням податкових пільг».

Автор проекту Податкового кодексу, відхиленого парламентом, нардеп Микола Катеринчук назвав дії уряду повним абсурдом. Він звернув увагу на свій законопроект, який «припадає порохом» в Раді. «Потрібно було брати його за основу, допрацьовувати, і тоді матиме місце справжня ліберальна податкова реформа. Все інше - це політика, яка не має ніякого відношення до змісту податкової реформи», - заявив М.Катеринчук.

Олена Антонова, експерт з питань інвестицій, голова ГО «Кияни передусім!» вважає, що віце-прем'єр С.Тігіпко після того, як назвав себе «батьком Податкового кодексу» повинен подати у відставку, а не стверджувати, що не має до цього документа ніякого відношення. «Урядовий варіант Податкового кодексу, незважаючи вилучення з нього окремих одіозних норм, як податок на депозити або нерухомість, приймати не можна. Адже в ньому збережені майже всі статті, що розширюють повноваження Податкової адміністрації, а також фактично збільшений податковий тиск на підприємців», - заявила вона.

У свою чергу, експерт Школи політичної аналітики при НаУКМА Сергій Кисельов відзначив, що філософія цього документа по своїй суті шкідлива для підприємця. «Його (кодексу) основне завдання - підсилити фіскальний тиск на підприємців і звичайних громадян. Зрозуміло, що це робиться з єдиною метою - закрити ті дірки, які перманентно виникають в бюджеті», - заявив фахівець. Експерт також висловив упевненість, що у «Батьківщини» не виникне проблем зі збором підписів проти ухвалення Податкового кодексу. А дії С.Тігіпка, як профільного віце-прем'єра, С.Кисельов назвав непрофесійними. Якщо профільний віце-прем'єр, працюючи в Кабміні, нездатний упровадити в життя свої ініціативи, то він повинен піти у відставку, упевнений економіст.