ua en ru

Уряди Греції і Португалії випустять облігації, які будуть купувати громадяни, що живуть за кордоном

Уряд Греції, заклопотаний непомірними боргами і величезним дефіцитом бюджету, знайшов новий спосіб вирішення фінансових проблем. Він випустить спеціальні позики, які будуть купувати греки, що живуть за кордоном. Зіграти на почутті патріотизму вирішили і португальці, які розраховують залучити інвесторів з колишніх колоній, передає РБК daily.
Як заявив наприкінці минулого тижня держсекретар Міністерства фінансів Греції Філіппос Сахінідіс, вже у ІІІ кварталі 2011 р. Афіни мають намір почати випуск спеціальних держоблігацій. За задумом міністерства, їх купуватимуть греки, що живуть за кордоном, тобто емігранти в першому, другому і навіть третьому поколіннях. За приблизними оцінками, за межами країни проживають близько 15 млн греків, в основному в США, Канаді та Австралії.
Передбачається, що це будуть п'яти- і десятирічні облігації на загальну суму 3 млрд дол. Розміри першого випуску поки невідомі, як і відсотки розміщення.
Португалія також розраховує на почуття патріотизму співвітчизників. За словами португальських економістів, зараз для країни існують два джерела поповнення бюджету: туризм та експорт. Втім, їх недостатньо, і Лісабон шукає нових інвесторів, у тому числі зі своїх колишніх колоній. Одним з важливих ринків експорту для Португалії є її колишня колонія, Ангола. Зараз Ангола займає п'яте місце серед ринків експорту для Португалії, але може піднятися і вище. Місцеві інвестори також потихеньку приходять до Португалії: так, ангольська нафтова держкомпанія Sonangol є найбільшим акціонером (15% акцій) провідного португальського кредитного інституту Banco Comercial Portugues.
Ще одним важливим партнером для Лісабона є інша екс-колонія, Бразилія. Компанії цієї країни, в якій відзначається один з найвищих темпів зростання економіки, поступово завойовують португальський ринок. Так, бразильська авіабудівна компанія Embraer має намір до кінця 2011 р. побудувати два заводи в Португалії. Крім того, Бразилію, напевно, приверне розпродаж активів держкомпаній на загальну суму 5 млрд євро, яку Лісабон має намір здійснити до 2013 р. Очікується, що з молотка після приватизації крім провідного португальського енергоконцерну та пошти підуть також акції місцевого авіаперевізника ТАР. Він може виявитися ласим шматком для Бразилії, оскільки здійснює в цю країну близько 70 рейсів на тиждень у майже 40 міст.