ua en ru

В чомусь не прав "Time" про висновки по Росії і режиму Ассада

Західна преса розривається між спокусою проголосити падіння режиму Асада і не меншим спокусою звинуватити Росію в тому, що цей режим досі не впав. Американський портал "Time" присвятила цілу статтю "аналізу" здогадок, припущень і крадених документів, намагаючись довести досить суперечливий тезу.

А саме: Росія відкрито і таємно допомагає Сирії, "демократичне співтовариство" обмежує і позбавить її можливостей допомагати, але Росія все одно продовжить допомагати". Звідки така плутанина в матеріалі відомого американського журналіста російського походження Саймона Шустера і як насправді йдуть справи з Сирією та російської допомогою "режиму Асада", розбиралися аналітики відділу "новини Сирії" журналу "Біржовий лідер".

Росія все робить законно. Але це й погано!

Стаття "У Росії є таємний маршрут постачання зброї режиму Асада?", опублікована "Time", не відрізняється ні послідовністю викладу, ні логічністю висновків. Втім, це не дивно: Саймон Шустер відомий як "експерт" по Росії. А в сучасній західній пресі це - щось на кшталт совєтологів у двадцятому столітті, тобто, людей, які вміють багатозначно і з "професійним оформленням" озвучувати думку американських правителів про СРСР (сьогодні - про Росію).

Подивіться матеріал "Саймон Шустер про путінської Росії", опублікований тим же "Time" 18 листопада 2012 року, і все зрозумієте. Отже, про що ж розповідає читачам плутана стаття С. Шустера про Росії і "режим Асада":

1. На YouTube є відеозапис того, як сирійські повстанці збивають військовий вертоліт Асада російського виробництва. А знамениті хакери з організації Anonymous оприлюднили документи, викрадені з сирійського МЗС, серед яких є докладний звіт про постачання Москвою в Дамаск 240 тонн свіжонадрукованих сирійських грошей, і план польоту по доставці чотирьох відремонтованих вертольотів з тієї ж Москви.

2. І гроші, і вертольоти виготовляються (ремонтуються) і поставляються цілком офіційно визнає Шустер (ембарго на поставки зброї не стосуються ремонту).

3. Маршрут польоту прокладений через Іран, Ірак і Азербайджан, які не брали участь у введення ембарго на поставки в Сирію.

4. Росія весь час постачає до Сирії вертольоти:
- Клінтон вже критикувала Росію за це;
- британська страхова компанія анулювала страховку російського корабля з вертольотами;
- Туреччина в жовтні 2012 року посадила сирійський літак з російським вантажем (за турецьким запевненням, "військовими інструментами", відповідно до російського МЗС - радіолокатори), і отримала дипскандал (який до цих пір не може дозволити). І, незважаючи на все це, Росія все одно ремонтує і переправляє вертольоти - тепер ось через Іран, Ірак і Азербайджан.

5. Шустер знову зазначає: за нормами міжнародного права Росію ніщо не може зупинити, оскільки Росія і Китай ветують санкції проти Сирії, тобто, постачання вертольотів абсолютно законні.

6. Як РФ і Сирія намагаються уникнути конфліктів. Якийсь "експерт з торгівлі зброєю" з Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу Гріффітс стверджує, що знайдений план показує: Росія і Сирія намагаються уникнути повторення турецької ситуації. Цей план - "класичний приклад таємних поставок зброї".

7. Після витоку поставки перестали бути таємними, і тепер США можуть натиснути на Ірак, щоб він закрив російським літакам проліт. І тоді Росія буде знову шукати новий маршрут. Враховуючи рішучість Росії, від вертолітних контрактів не відмовиться.

А тепер спробуємо усвідомити все це як єдиний текст:
- по-перше, журналіст оперує записами з YouTube (і ми можемо щось записати і викласти туди з девізом "Зйомка зустрічі президента США з представниками цивілізації юпитериан").
- по-друге, документами (викраденими документами!) групи Anonymous, справжність яких ніким не доведена, так і бездоказова в принципі. Тобто, джерела у журналіста дуже сумнівні. Що не заважає йому робити настільки ж міцні, як і суперечливі висновки.