ua en ru

Прасолов: Потрібно нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою

Ситуацію у внутрішній торгівлі потрібно нормалізувати, зробити її більш цивілізованою. Таку думку висловив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов в ході засідання комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики на тему: "Внутрішня торгівля та її нормативно-правове забезпечення". У своєму виступі Ігор Прасолов зазначив, що очевидні диспропорції, що склалися в сфері торгівлі, уповільнюють розвиток внутрішнього ринку і порушують права та інтереси як покупців, так і виробників, а також продавців, особливо представників малого та середнього бізнесу.

Він повідомив, що в 2012 році рівень тіньової економіки до офіційного ВВП за методом "витрати населення - роздрібний товарообіг" становить 45%. Так витрати населення на придбання товарів і послуг у 2012 році склали 1179,1 млрд грн, а оборот роздрібної торгівлі - 804,3 млрд грн, тобто різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг, та обігом роздрібної торгівлі становила - 374,8 млрд грн, що і є джерелом "тіньового" обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені.

Крім того, міністр зазначив, що при обсязі роздрібного товарообороту підприємств-юридичних осіб в 2012 році в 405,1 млрд грн, сплачено податків 30,7 млрд грн. При цьому фізичними особами-підприємцями, які здійснюють торговельну діяльність, при обсязі роздрібного товарообігу в 399,2 млрд грн, сплачено податків 3,8 млрд грн.

На думку Ігоря Прасолова, у сформованій ситуації дуже важливим є прийняття розробленого Мінекономрозвитку проекту закону "Про внутрішню торгівлю". У той же час він зазначив, що не менш ефективним може бути внесення змін до вже чинну нормативну базу.

"Дуже хотілося б, щоб в процесі дискусії вийти на спільну позицію всіх трьох груп інтересів - споживачів, виробників, і торговельних мереж, про те яким шляхом краще йти", - сказав Ігор Прасолов. "На сьогоднішній день потрібно, нарешті, нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою, особливо в маленьких містах і сільській місцевості", - підкреслив міністр.