ua en ru

ПР розробляє законопроект, який захистить депутатів від позбавлення мандатів через суд

В Партії регіонів почали роботу над законопроектом, який допоможе захистити народних депутатів від дострокового припинення їх повноважень у суді. Відповідні поправки до закону "Про вибори народних депутатів" представники партії планують подати в парламент вже на початку жовтня.

В Партії регіонів почали роботу над законопроектом, який допоможе захистити народних депутатів від дострокового припинення їх повноважень у суді. Відповідні поправки до закону "Про вибори народних депутатів" представники партії планують подати в парламент вже на початку жовтня, пише "Комерсант-Україна".

"Ми з Миколою Левченко (народний депутат від ПР) побачили, що можна внести зміни в закон "Про вибори народних депутатів". Ми пропонуємо, щоб після прийняття присяги народним депутатом в залі парламенту його можна було позбавити мандата тільки за рішенням Верховної ради", - повідомив виданню член фракції ПР Владислав Лук'янов.

За його словами, таким чином у ПР хочуть припинити "втручання судової системи у діяльність законодавчої гілки влади".

Лук'янов зазначив, що законопроект може бути внесений в парламент вже на початку жовтня.

"Щоб ця ініціатива була реалізована належним чином, ми хотіли б отримати підтримку всіх парламентських фракцій", - сказав Лук'янов.

Представники опозиції, першими раскритиковавшие рішення ВАС, вчора не підтримали ініціативу ПР.

"Цей законопроект - хороша міна при поганій грі. Те, що сталося з Балогою, Домбровським і Марковим,- це безмежне рішення ВАС. У законі про вибори і так встановлений строк у п'ять днів, протягом якого можна оскаржити результати,- це стосується і бездіяльності Центрвиборчкому. Так що в законодавстві всі превентивні механізми вже закладено",- заявив народний депутат від партії "Удар" Валерій Карпунцов .

Він нагадав, що ч. 2 ст. 81 Конституції передбачає позбавлення повноважень народного депутата в разі набрання чинності обвинувальним вироком щодо нього за згодою Верховної ради.

"Якщо є порушення, відкривається кримінальне провадження, і якщо суд визнає депутата винним, Рада дає на це згоду 226 голосами. Так що ми не будемо підтримувати ініціативу ПР. Єдине, що допоможе в цій ситуації,- зміна влади і судової системи",- переконаний Карпунцов.

У фракції "Батьківщина" також назвали ініціативу ПР безпідставною.

"Перелік підстав, за яких депутат може бути позбавлений повноважень, вказано в Конституції. У суду загальної юрисдикції і так немає ніяких правових підстав позбавляти мандата депутатів, які прийняли присягу. Якщо суд порушує Конституцію, він буде порушувати і закон про вибори і всі його зміни, які ми приймемо", - заявив народний депутат від "Батьківщини" Павло Петренко.

Нагадаємо,12 вересня Вищий адміністративний суд України частково задовольнив адміністративний позов Юрія Кармазіна, Сергія Сотникова та Степана Терзі та зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Ігоря Маркова. Раніше суд забрав мандати у Олександра Домбровського та Павла Балоги.