ua en ru

ПР пропонує дозволити учасникам УРП сплачувати податки окремо

Народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутиннік пропонує учасниками багатосторонніх угод про розподіл продукції (УРП) окремо реєструватися платниками податків. Про це йдеться в законопроекті № 3628 "Про внесення змін до статті 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно обставин, що виключають провадження в справі про адміністративні правопорушення", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Даний законопроект вносить доповнення до Податкового кодексу, зокрема в частині формування податкового кредиту по операціях з придбання товарів та послуг, основних засобів відповідно до програм і планів багатосторонньої угоди про розподіл продукції.
Зокрема, у разі укладення багатосторонньої угоди про розподіл продукції за участю кількох інвесторів права та обов'язки щодо реєстрації як платника податків за угодою можуть покладатися як на оператора, визначеного угодою так і - згідно доповнення - на кожного інвестора окремо (щодо нарахування та сплати податку на додану вартість).

Законопроект передбачає, що кожний інвестор реєструється як платник податку на додану вартість за багатосторонньою угодою про розподіл продукції. І в такому випадку кожний інвестор, який відповідно до програм і планів багатосторонньої угоди про розподіл продукції самостійно придбає товари/послуги, основні засоби, має право на формування податкового кредиту по таким операціям на підставі податкових накладних, виданих постачальниками таких товарів/послуг, основних засобів.

разі, коли інвестор здійснює придбання товарів/послуг, основних засобів відповідно до програм і планів багатосторонньої угодою про розподіл продукції за кошти, отримані від інших інвесторів або за власні кошти, що будуть компенсовані йому у майбутньому іншими інвесторами, то такий інвестор у звітному періоді отримання або оплати таких товарів, основних засобів має право на формування податкового кредиту по таким операціям", - також йдеться у законопроекті.

Податкові накладні, виписані інвестором, що придбав товари іншим інвесторам є підставою для відображення податкового кредиту такими інвесторами.