ua en ru

ПР пропонує Раді посилити відповідальність за правопорушення у відношенні суддів

Народні депутати від Партії регіонів Валерій Писаренко і Володимир Пилипенко пропонують Верховній Раді надавати державну охорону суддям і членам їх сімей

Народні депутати від Партії регіонів Валерій Писаренко і Володимир Пилипенко пропонують Верховній Раді надавати державну охорону суддям і членам їх сімей, а також посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за правопорушення у відношенні представників судової влади. Про це йдеться в законопроекті № 4135 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення окремих гарантій незалежності суддів", текст якого є в розпорядженні "Комерсант-Україна".

Як пише видання, даний законопроект повертає в дію ряд норм втратило чинність скандального закону "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" від 16 січня 2014 р.

Зокрема, законопроект передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення у відношенні суддів та присяжних, а також їх близьких родичів і членів сімей. Основним нововведенням документа є внесення змін до ст. 134 закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з яким близьким родичам та членам сімей суддів гарантується державна охорона (у тому числі і для тих осіб, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі).

У проекті закону встановлюється заборона на розголошення відомостей про місце проживання судді та інших персональних даних органами державної влади, органами місцевого самоврядування, довідковими службами АТС, операторами та провайдерами телекомунікацій, інформаційно-довідковими службами, а також будь-якими підприємствами.

"Суддя має право на забезпечення засобами захисту і мобільними пристроями оповіщення про небезпеку, які йому надаються органами внутрішніх справ, а також на обладнання житла охоронною та протипожежною сигналізацією за рахунок коштів державного бюджету",- йдеться в тексті законопроекту.

Крім того, автори законопроекту пропонують посилити охорону судових засідань, розширивши повноваження судових приставів щодо забезпечення громадського порядку в суді.

"Судовим розпорядникам для виконання покладених на них обов'язків надається право застосовувати спеціальні засоби, що використовуються під час охорони громадського порядку",- сказано у проекті закону.

Згідно із законом "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів", суддям і їх близьким родичам вже гарантовані додаткові заходи безпеки: вони мають право на носіння вогнепальної зброї, охорону житла і майна, а також право на тимчасове укриття в разі небезпеки.

Представники Партії регіонів заявили, що необхідність розробки проекту закону пов'язана з випадками нападів на суддів.

Нагадаємо, 11 лютого 2014 р. на подвір'ї свого будинку був застрелений суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Олександр Лободенко.